Ustavni sud u ponedjeljak je imenovao članove Etičkog povjerenstva koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Predsjednik Etičkog povjerenstva po položaju je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt.

Na prijedlog vladajućih stranaka iz nedavno raspuštenog 10. saziva Hrvatskog sabora imenovani su profesori Marko lvkošić s Pravnog fakulteta u Splitu, pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Jasenka Markeljević i Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Na prijedlog oporbenih stranaka imenovani su profesori Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

"Etičko povjerenstvo nestranačko je tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku", objavio je Ustavni sud. (Hina)