Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak je u video poruci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

"Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navaljna u video poruci pod nazivom "Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog".

"Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Navaljna, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.

Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt.

Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju Navaljnijevo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova Novičoka nestanu iz njegovog tijela. Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubojstvo, rekla je.

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je prema Navaljnijevoj glasnogovornici u ponedjeljak njegovoj majci.

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, priopćeno je iz zatvorske službe. Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od "sindroma iznenadne smrti", nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz Navaljnijeva tima.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i odvjetnicima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Uzrok smrti je 'neutvrđen', rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Njegovoj majci i odvjetnicima u ponedjeljak nije bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

"Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor", tvrdi Jarmiš.

Smrću Navaljnog, bivšeg odvjetnika, razjedinjena ruska oporba ostala je bez svojeg najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se predsjednik Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030. (Hina)