Ovogodišnja tradicionalna akcija "Moj kažun – La mia casita" za obnovu i očuvanje kažuna i suhozida održava se od 13. do 26. svibnja 2024. godine. I nakon 18 godina ove manifestacije Grad Vodnjan – Dignano, u suradnji s vrijednim partnerima, ustraje na nizu edukativnih i zabavnih programa za sve generacije s ciljem popularizacije i vrednovanja tradicijske baštine.

Vodnjanština je područje s najvećom koncentracijom kažuna u Istri! Akcija "Moj kažun – La mia casita" provodi se od 2006. godine te je u proteklih 18 godina kroz nju obnovljen i od propadanja spašen niz atraktivnih objekata izgrađenih tradicionalnom tehnikom suhozidanja. Ove godine još će i više biti naglasak na sveukupnom djelovanju istarskog čovjeka u ruralnom krajoliku koji je formirao po svojim potrebama poštujući prirodne zadanosti. Na taj način je kroz milenije oblikovan neprocjenjiv prostor Vodnjanštine ostavljen nam u naslijeđe.

U sklopu akcije "Moj kažun – La mia casita" i ove je godine dio programa rezerviran za organizirane grupe škola i vrtića. U suradnji s Udrugom Istrian de Dignan od ponedjeljka do petka, od 13. do 17. svibnja te od 20. do 24. svibnja 2024., djeca i mladi imat će prilike čuti zanimljivosti o kažunima i njihovoj ulozi kroz povijest. Tijekom tri sata posjetit će Park kažuna, Kuću tradicija (Muzej lokalne zajednice) i Didaktičku farmu (Muzej ruralne kulture). Tom će prilikom saznati kako je izgledao život ruralnog čovjeka i upoznati tradicionalne istarske životinje, kao što su istarsko govedo (boškarin), magarci, koze i kokoške te biljke, ali i naučiti o njihovim ulogama u našim životima.

Program je namijenjen isključivo grupama, uz rezervaciju na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 099 350 35 90, po cijeni od 4 eura po djetetu.

Središte svih događanja je naravno Park kažuna, od kuda kreće i tradicionalna vožnja vlakićem stazama kažuna i suhozida. U sklopu programa "U moje vrime… - Ai miei tempi…" vlakić će voziti sve do svete Foške, kroz jedinstveni krajolik Vodnjanštine, određen maslinicima, kažunima, crkvicama, lokvama... Vlakić vozi vikendom, u subote 18. i 25. svibnja i u nedjelje 19. i 26. svibnja 2024., s polascima u 10:00 i u 16:00 sati iz Parka kažuna. Cijena vožnje je 5 eura, a besplatna za djecu do 12 godina. Sve rezervacije primaju se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 098 902 90 17.

U nedjelju, 19. svibnja 2024., od 16:00 do 18:00 sati u Parku kažuna obilježavamo Dan obitelji. Program koji organizira Društvo naša djeca Vodnjan prilika je da provedemo prekrasno popodne u prirodi u dobrom društvu svojih najmilijih (info: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Uvijek zanimljiva radionica gradnje u tehnici suhozida održat će se u subotu 25. svibnja 2024. od 10:00 do 12:00 sati u Parku kažuna. Upisi na osnovni tečaj suhograditeljstva "Majstor od kažuni – Maestro delle casite" obavljaju se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 052 535 953.

Pridružite nam se!, poručili su iz Vodnjana. (iPress)