Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je u nedjelju da se odluke hrvatskih institucija trebaju poštivati, referirajući se na odluku Ustavnog suda po kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar čak ni ako podnese ostavku.

Paus smatra da odluke treba poštivati jer se demokracija temelji na poštivanju procedura i institucija neovisno o tome slagali se ili ne s tim odlukama.

"Mislim da kakva god bila odluka, odnosno slagali se mi ili ne slagali s njome, odluke naših institucija, u ovom slučaju Ustavnog suda, treba poštivati", istaknuo je Paus u izjavi za novinare.

Što se tiče političkog konteksta te odluke drži da nije bila potrebna jer se takva mogućnost vjerojatno neće ni ostvariti, a dodatno je i nepotrebno uznemirila javnost.

Vezano za formiranje vladajuće većine, ponovio je da je IDS bliže lijevim opcijama i razgovoru s predstavnicima takvih opcija. No, dodao je, osim neformalnih kontakata nije bilo službenih razgovora oko uvjeta potencijalne podrške lijevoj opciji.

"Kroz par dana osnovat ćemo pregovarački tim. Međutim, IDS ima dva mandata, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo! 10 i trebali bi se najprije dogovoriti ti osnovni smjerovi. Tek nakon toga ćemo moći dati potporu eventualno lijevoj Vladi", poručio je Paus

Ipak smatra sa će doći do formiranja koalicije s desnog spektra jer, kako je rekao "u toj političkoj grupaciji je puno manje aktera i puno veća bliskost, kako ideološka tako i samih ljudi koji su u nekom trenutku bili ili unutar HDZ-a ili podržavaju tu stranku".

"Mislim da će tu doći do dogovora, posebno zato što se približavaju izbori za europski parlament i HDZ si neće dozvoliti da ovo sve skupa predugo traje", ustvrdio je Paus.

Ponovio je da IDS u ovom trenutku nije spreman podržati eventualnu novoosnovanu desnu Vladu jer imaju svoje političke stavove i uvjerenja.

"S nama je uvijek bila formirana lijeva Vlada, nikada do sada desna i tako će ostati i u ovom izbornom ciklusu" - zaključio je čelnik IDS-a. (Hina)