U petak će se u Galeriji Zvonimir u Zagrebu otvoriti dugo pripremana izložba ratnih fotografija 'Vukowar 1991' autora Damira Radnića i Viktorina Jurića. Svečano otvorenje planirano je za 8. studenoga u 19 sati uz prigodni program i brojne uzvanike.
Njih su dvojica u proboju iz Vukovara iznijeli rijetke fotografije nastale za vrijeme okruženja u listopadu i studenom 91. godine. 

Za izložbu, od prve najave projekta, vlada veliki interes, tako da će svi zainteresirani izložbu moći pogledati širom Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta.

Za izložbu je pripremljeno više od 200 fotografija nastalih iz objektiva dragovoljaca Domovinskog rata, HOS-ovaca i branitelja Vukovara, Damira Radnića i Viktorina Jurića – Paše. Damir Radnić i Viktorin Jurić – Paša jedini su u proboju iz Vukovara iznijeli svoje filmove s preko 300 ratnih fotografija koje su nastale u vrijeme okruženja Vukovara i Bogdanovaca od 1.10. do 18.11.1991., te su danas i svih ovih godina njihove ratne fotografije iz toga vremena vrlo vrijedno arhivsko i povijesno gradivo Republike Hrvatske koje, uz suglasnost, koriste mnogi - Hrvatski povijesni muzej, Memorijalni centar iz Domovinskog rata Vukovar, Memorijalni centar iz Domovinskog rata Zagreb, kao i mnogi drugi.

U pripremi je, također, i ugovor između Povijesnog muzeja Hrvatske i njih dvojice kojim će oni svoje ratne filmove pokloniti tome muzeju, kako bi oni na taj način i zakonski postali povijesna baština Republike Hrvatske.

Osim fotografija ratnog Vukovara i Bogdanovaca, na izložbi će se moći pogledati i vrijedna kolekcija fotografija nastalih nakon okupacije Vukovara, s raznih terena, iz mjesta u čijoj su obrani sudjelovali autori fotografija nakon završetka bitke za Vukovar. Uz to, posjetiteljima će biti predstavljeni i dijelovi stripa Nenada Barinića posvećeni legendarnoj Štafeti smrti i Ovčari, kao i fotografije s posljednjih ispraćaja suboraca autora ove izložbe.

Uoči dana sjećanja na žrtvu Vukovara, izložba će biti svečano otvorena u Zagrebu u Galeriji Zvonimir, Bauerova 33.  Svečano otvorenje planirano je za 8. studenoga u 19:00 uz prigodni program i brojne uzvanike.

 Izložba će u Zagrebu biti postavljena od 9.11. do 21.11. svaki dan (uključujući vikende) od 10:00 do 18:00. Nakon svečanog otvorenja, dogovoreno je još pet gradova i mjesta za izložbu 'Vukowar 1991.'

U izradi i fotomonografija istog naziva

Planirana je bila istovremena promocija izložbe i fotomonografije naziva Vukowar 1991., no nažalost, zbog tehničkih razloga, a najviše zbog nedostatka vremena uslijed brojnih putovanja u sklopu promocije filma Štafeta smrti, monografija u ovom trenutku nije završena, no radovi na njoj su u punom zamahu i autori vjeruju kako će fotomonografija svjetlo dana ugledati u proljeće 2020. godine!

Za organizaciju izložbe, kao i za film Štafeta smrti, svi zainteresirani mogu se javiti Damiru Radniću

(iPress)