Natjecateljskog duha danas nije nedostajalo na cestama oko Poreča, koji je ugostio dvije utrke iz serijala Istrian Spring Trophies 2024. Ispred hotela Parentium, Plava Laguna u 9:00 startala je ženska utrka Poreč Trophy LADIES u svom 2. izdanju. Utrka je trajala gotovo 3 sata, a ustrajne biciklistice - njih 64 iz ukupno 12 timova, prešle su stazu duljine 107,9 kilometara.

Utrka je bila izazovnija u odnosu na onu u Umagu; natjecateljice su se ubrzo odvojile u dvije veće grupe, a prednja grupa je pred kraj utrke konačno potvrdila svoju prednost. Ciljnu liniju u Taru prva je prešla neumorna Petra Zsankö iz tima RC ARBÖ Rapso Knittelfeld, u izvrsnom vremenu od 02:56:02. Drugo mjesto osvojila je Elisabeth Ebras iz UAE Development Teama, dok je odmah nakon njih stigla biciklistica iz BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo, Urška Pintar. Dojmove s utrke podijelila je Zsankö: "Današnja utrka bila je izuzetno zahtjevna. Naša strategija da konstantno budemo u vodstvu i pokušamo pokrenuti bijeg očito se isplatila. Djevojke iz tima obavile su izvanredan posao!"

Dok su biciklistice pratili stabilni, gotovo idealni vremenski uvjeti, s muškim startom u 13:30 sati stigla je i kiša. Na startnoj crti bilo je prilično gužvovito, s obzirom na to da je u utrci sudjelovalo čak 170 sudionika iz 29 timova. Nešto lošijim uvjetima unatoč, biciklisti su bili borbeni do samog kraja, a utrku je obilježilo nekoliko bijegova. Staza je bila duga 146,3 kilometra, a ponosni pobjednik Poreč Trophya jedno je poznato ime. Nakon Umaga, trofej je ponovno osvojio mladi Matthew Brennan, član tima Visma – Lease a Bike, s vremenom od 3:11:20. Slavio je danas i tim VG Group Bardiani CSF Faizane, jer njihov je Lorenzo Conforti na cilj stigao drugi. Treće mjesto zaslužio je Rasmus Søjberg Pedersen za Decathlon AG2R La Mondiale Team.

"Osjećaj je izvanredan." izjavio je Brennan. "Dvostruka pobjeda ima poseban značaj za mene; nisam imao velika očekivanja pa sam izuzetno zadovoljan postizanjem ovakvih rezultata. Plan smo uspješno realizirali, a tijekom utrke našli smo se u nekoliko povoljnih situacija."

Utrka za žene, kao i ona za muškarce završila je u Taru, gdje je održano i proglašenje pobjednika. Iz Turističke zajednice ne skrivaju svoje zadovoljstvo. "Drago nam je što se Poreč Trophy tradicionalno održao po 25. put i što ga imamo priliku podržati. Itekako samo svjesni da se radi o kvalitetnim, profesionalnim utrkama. Najviše me veseli što se 2. godine za redom održava i ženska biciklistička utrka, na koju se prijavljuje velik broj ekipa, a nadamo se da će taj broj kroz godine rasti." kazala je Sanja Žužić, direktorica Turističke zajednice Tar-Vabriga.

Svaka utrka iz serijala važna je za sudionike, no postoji jedna za koju se biciklistički timovi posebno pripremaju. Kruna ove sportske manifestacije, "Istarsko proljeće", četverodnevna je utrka za muške bicikliste, koja će se održati od četvrtka, 7. do nedjelje 10. ožujka. Ova utrka zahtjeva maksimalnu posvećenost, fokus i dobru timsku strategiju. Radi se o nešto zahtjevnijem terenu, što je čini posebno atraktivnom za gledatelje. Bicikliste očekuju intenzivna četiri dana, a sudeći prema dosadašnjim rezultatima, predviđa se da će i ovaj niz utrka biti dinamičan i neizvjestan do samog kraja!  (iPress/Foto: Mario Stiehl)