Idućeg tjedan u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kalazištu Pula održat će se izvedbena fikcija 'Paralelne kampanje', forum-predstava 'Pravi izbor' a prikazivat će se i dokumentarni film 'Augusto Boal e o Teatro do Oprimido'.

IZVEDBENA FIKCIJA “PARALELNE KAMPANJE” ISTRAŽUJE SNAGU RIJEČI I GESTE - 14. ožujka 2024. u 20 sati na Maloj sceni

“Paralelne kampanje (Parallele Kampagnen)” izvedbena je fikcija inspirirana romanom “Čovjek bez osobina” austrijskog pisca Roberta Musila u kojoj umjetnički dvojac Alexandra Madsen i Frane Mašković spaja različite oblike umjetničkog izražavanja - ples i glumu. Koreografiju potpisuje Madsen, kodramaturg je Luka Bosanac, Filip Povrženić režijska je podrška u projektu, scenografkinja je Ivana Škrabalo, a predstava je nastala u koprodukciji MASA Dance Company i Plesnog centra Tala.  

U središtu se nalazi ekstatično partnerstvo, ambivalentan odnos izvođačice i izvođača, čija se konceptualna os zrcali u vezi između Agathe i Ulricha, glavnih likova romana. Oni su sestra i brat koji u ponovnom susretu u rodnoj kući vide mogućnost za stanje drugačijeg življenja. Ova se izvedbena fikcija tako dotiče i onoga što Musil naziva osjećajem za mogućnost, a definira ga kao “sposobnost promišljanja svega što bi jednako tako moglo biti i gledanja na ono što jest kao ništa važnije od onoga što nije”. Drugim riječima, scenski odnos izvođača izlaže se pokušajima uspostave hipertekstualnih mogućnosti utopijskih ideja.

Agatha i Ulrich povlače se iz života osigurani stečenim nasljedstvom odabirući poziciju cinično-sentimentalnih promatrača te hodaju na granici odnosa provokativnim šarmom što bi se moglo usporediti s izvrsnom ravnotežom između zabrane i mamljenja. Tim istraživanjem mogućnosti novog doživljavanja zbilje, suprotstavljajući se osjećaju za stvarnost te varirajući između intelekta i instinkta, kao da otkrivaju ispunjenje srećom i ljubavi koje je neusporedivo s bilo čime u običnom iskustvu. Reflektirajući se jedno o drugo ili se pak uče voljeti sami sebe, ili voljeti svijet koji im se pred očima krenuo raspadati. Nada se uspostavlja kao fikcija koju stvarnost iznova razbija, ali to ne dovodi do odustajanja. Oni kontempliraju o pitanjima javne sfere unutar, isključivo, privatne sfere, a politička zbilja, uoči Prvog svjetskog rata, u njima uzrokuje i strah i čuđenje. Njihova je želja da u specifičnom povijesnom trenutku ostanu bez osobina poduprta i istovremenim strahom od bezimenosti. Shvaćajući da građansku klasu kojoj pripadaju čekaju velika iskušenja, oni odustaju od donošenja odluka i zauzimanja jasnih (političkih) stavova, ali ne odustaju od zamišljanja potencijala budućnosti. Budućnosti u kojoj nije jasno što će oni zapravo raditi niti tko će na kraju biti.

FORUM-PREDSTAVOM 'PRAVI IZBOR' I DOKUMENTARNIM FILMOM OBILJEŽIT ĆE SE OBLJETNICA ROĐENJA AUGUSTA BOALA - 16. ožujka 2024. u 18 sati na Maloj sceni

Forum-kazalište jedna je od tehnika Kazališta potlačenih, a cilj rada je edukacija i poticanje na aktivno sudjelovanje publike u rješavanju društvenih pitanja. Filozofija rada Kazališta potlačenih sastoji se od toga da se “razmontiraju” barijere pojedinac-društvo uz oslobodilačku političku akciju. Augusto Boal začetnik je Kazališta potlačenih, a kroz svoj je rad kao redatelj i autor  njegovao vjeru u kazalište kao sredstva subjektivne preobrazbe ljudskog bića i objektivne preobrazbe društva.

Interaktivna predstava “Pravi izbor” govori o nasilju u adolescentnim vezama. Kroz priču upoznajemo likove koji se međusobno isprepliću u složenim međuljudskim odnosima. Dvoje ljudi upoznaju se i zaljubljuju, a njihov ispočetka skladan život pretvara se u neravnopravan odnos dvoje mladih bića. Voditeljica Marijana Peršić u suradnji s polaznicima Dramskog i plesnog studija INK: Noel Smailbašić, Maria Burić, Lara Abramović, Matea Kontošić, Tin Buić, Tea Stupar, Marina Bašić i Iris Peršić, osim forum-predstavom obilježit će Međunarodni dan kazališta potlačenih i projekcijom filma “Augusto Boal e o Teatro do Oprimido” (2010, Brazil, 62 min).

Film je nastao u produkciji Mapa Filmes, režiju potpisuje Zelito Viana, a u INK će se prikazati s podnaslovima na hrvatskom jeziku. (iPress)