U nedjelju, na Cvjetnicu, u Mužinima kod Žminja, tradicionalne 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće' okupili su veselo mnoštvo koje je u sunčanom danu uživalo na tradicionalnoj fešti posvećenoj istrijanskoj pinci i uskršnjim običajima.

Mijesile su se i pekle pince, spremala špaleta s mladim lukom, bilo je i obilje uskrsnih kolača i jaja, održan je turnir u pičenju jaja a u butigi vazmene hrane bilo je svega iz obližnjih OPG-ova.

Na ovogodišnjoj fešti najveću je pincu, tešku 41 kilogram, koja se pekla 12 sati, ispekla Zdenka Jakus.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrali su najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje. Najštebeleju pincu ove je godine napravila Zdenka Brljafa.

U spremanje pince upustili su se i političari uz načelnika Žminja Željka Plavčića, ali njihove pince nismo isprobali.

U programu su sudjelovali Dječji vrtić Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana iz Žminja, Žminjske mažoretkinje te Marija i Milan Kranjčić, a za dobar štimung bili su zaduženi Duo Magnolija i Serđo Valić.

Žminjski načelnik Plavčić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje manifestacije 'Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće' na novoj lokaciji u Mužinima privuklo brojne posjetitelje. (iPress)