Približava nam se Uskrs i radosno vrijeme kada se tradicionalno pripremamo za proslavu ovog blagdana. Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na „istrijansku pincu“.

Manifestaciju Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće danas su u Lovačkom domu u Mužinima najavili Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, Zdenka Jakus i Mirando Mužina ispred organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije.   

Manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču, podsjeća nas na neka, ne tako davna vremena, kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom proslave Uskrsa.

Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znala umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.

Ovogodišnja manifestacija održat će se u nedjelju 24. ožujka, s početkom u 13 sati, u Lovačkom domu 'ZEC' u Mužinima.

Svi posjetitelji koji nam se u nedjelju pridruže u Mužinima, moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlasitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijelit i svoje recepte. Uz domaćice ove će se godine naći i poznata lica koja će svoja profesionalna okruženja, saborske klupe, zamijeniti svakodnevnim, “običnim”, poslovima i demonstrirati svoje vještine u kuhinji, odnosno na ugnjišću. Iskusna Zdenka Jakus prezentirati će mega  pincu i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord od 46 kg težine.

Ove se godine manifestacija seli u Lovački dom u Mužine gdje u 13:00 sati započinje program.

U programu će sudjelovati Dječji vrtić  Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana  iz Žminja,  Žminjske mažoretkinje te Marija i Milan Kranjčić.

Za dobar štimung biti će zaduženi Duo Magnolija i Serđo Valić, dok će kroz program voditi Jelena Vitasović.

Održati će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji će biti nagrađen.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Tim iskusnih animatora pobrinuti će se za one najmlađe i sa djecom izrađivati prigodne ukrase.

Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, panceta, špaleta, pince, kolači, šparuge, jaja, škalonja, mliječni proizvodi, domaće žestice i ostala pića. Posebno privlačna biti će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.

Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.

Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 1. travnja uz Vazmenu biciklijadu, početkom lipnja uz Craft Beer fest, a zatim i popularnim Istarskim festivalom pašte u srpnju. (iPress)