Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je objavilo da uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - "Dokazana kvaliteta", radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake. 

Pravilniku o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" objavljen je u Narodnim novinama, broj 18/20 od 19. veljače.

Tako će putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak "Dokazana kvaliteta" - Hrvatska, potrošač biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete odnosno da je Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen, navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo poljoprivrede objavilo na svojim internet stranicama.

"Riječ je o dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete koji je osmišljen upravo kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, i njihovih proizvoda. Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim i kriterijima. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi", ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju i kako se uspostavom nacionalnog sustava Hrvatska pridružila drugim državama članicama koje su također uspostavile ovakve sustave označavanja, na zadovoljstvo prije svega proizvođača, ali i potrošača kojima je ovakva oznaka, iza koje stoji i ovlašteno kontrolno tijelo, još dodatna sigurnost da kupuju domaći proizvod dodane vrijednosti.

Nacionalni sustav "Dokazana kvaliteta" notificiran je pri Europskoj komisiji te je otvoren za proizvode i proizvođače iz drugih država članica. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo taj sustav u svjetlu poticanja ulaska što većeg broja hrvatskih proizvođača koji će ispunjavati propisane zahtjeve kako bi upravo takvi proizvodi dodane vrijednosti našli svoju nišu na zahtjevnom jedinstvenom europskom tržištu, objašnjavaju iz Ministarstva.

(Hina)