Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je u ponedjeljak da policija u koordinaciji sa zagrebačkim Općinskim kaznenim državnim odvjetništvom provodi izvide u slučaju redatelja Dalibora Matanića za kojeg se doznalo da je spolno uznemiravao suradnice.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet, izvijestilo da provodi izvide o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja 51-godišnjaka.

Odluka o daljnjim radnjama bit će donesena po primitku rezultata kriminalističkog istraživanja.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac kazao je ranije u ponedjeljak da će policija započeti s izvidima, ne precizirajući o kakvim se kaznenim djelima radi.

''Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. To ćemo s DORH-om i poduzeti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba'', rekao je Gerovac.

Nakon objave Večernjeg lista da je redatelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, on se u petak navečer oglasio na facebooku priznavši kako je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, zbog čega je izrazio žaljenje te je dodao da se liječi.

Večernji list je u petak objavio kako je najuspješniji hrvatski redatelja svoje generacije u ožujku ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao. (Hina/iPress)