Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec u utorak je objavio početak općeg štrajka u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva prosvjetnih sindikata.

"Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Sve županije, cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva sindikata", rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Odluku o općem štrajku jednoglasno su u ponedjeljak donijeli Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske.

Mihalinec je istaknuo da je to "novi snažni pritisak na Vladu da zajedno sa sindikatima počne rješavati problem".

"Danas je prvi dan štrajka, koji se odvija pod velom prijetnje Vlade kako neće plaćati dane u štrajku. To je odgovor zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja. Tako će biti i sutra i tako dugo dok ne postignemo naše zahtjeve", poručio je Mihalinec.

Ustvrdio je kako je štrajk postao "borba za dostojanstvo, za status i isto tako za nadoknadu zaostajanja plaća u odgoju i obrazovanju".

Posljednju ponudu Vlade članovi sindikata i štrajkaši odbili su na referendumu velikom većinom.

U srednjim školama izjasnilo se preko 13 tisuća članova koji su sa 96 posto odbili ponudu Vlade, a njih 93 posto izrazilo je podršku nastavku štrajka do ispunjenja zahtjeva. U osnovnim školama izjasnilo se preko 31 tisuću članova, ponudu Vlade odbilo ih je 96,7 posto.

Mihalinec je također rekao da će se odazvati na svaki poziv Vlade na pregovore, a ako Vlada zabrani štrajk učitelji i nastavnici neće štrajkati nezakonito već će se nastaviti boriti uz pomoć drugih sindikalnih mehanizama.

Najavili niz prosvjednih aktivnosti

Sindikati osnovnih i srednjih škola najavili su i prosvjede za vrijeme Kongresa Europske pučke stranke (EPP), te na Trgu svetog Marka i Trgu bana Jelačića.

Sindikati su najavili svakodnevne prosvjedne akcije, a prva je na redu u srijedu, kada se održava Kongres EPP-a u zagrebačkoj Areni.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec navodi kako im je policija, zbog mjera sigurnosti, zabranila prosvjed u blizini hotela Sheraton, gdje su smješteni gosti Kongresa, te oko same Arene.

Stoga će organizirati akciju "Potrubi za obrazovanje", tako što će sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajati s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata će prosvjedovati na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske.

Mihalinec je najavio prosvjed i na Trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi središnjica HDZ-a.

Sindikalci će održati manji prosvjed na Trgu svetog Marka u četvrtak, a veliki prosvjed imaju u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića.

Preporod: 91 posto učitelja i nastavnika za štrajk do ispunjenja zahtjeva

Sindikat Preporod izvijestio je u utorak da se 94 posto učitelja i nastavnika koji su u 381 osnovnoj i srednjoj školi pristupili izjašnjavanju, usprotivilo prijedlogu Vlade za prestanak štrajka, a njih 91 posto je za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

"Na izjašnjavanju, provedenom 13. i 14. studenoga u 381 osnovnoj i srednjoj školi među sindikalnim članovima te zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku, 94 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju usprotivilo se prijedlogu Vlade o povećanju koeficijenata od 2 posto svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. godine", stoji u priopćenju sindikata Preporod.

U anketi je sudjelovalo gotovo 12 tisuća učitelja i nastavnika, a sindikat je najavio i kako njih 91 posto želi nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. (Hina)