Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković položio je u četvrtak na riječkom Sušaku temeljni kamen za gradu nove bolnice, čime su službeno počeli radovi na bolničkom objektu u kojem će biti smještene klinike za pedijatriju te ginekologiju i porodništvo, uz pripadajuće laboratorije za potrebe cijeloga KBC-a Rijeka.

Temeljni kamen u obliku kapsule premijer Plenković spustio je u jamu sustavom cijevi s platforme, na kojoj je održana prigodna svečanost.

"Meni je drago da smo kao Vlada pokazali odlučnost i odvažnost da se nastavi realizacija ovog velikog projekta", rekao je premijer.

Bolnica će imati osam etaža. Vrijednost gradnje ove riječke bolnice od oko 875 milijuna kuna, možda izgleda visoka, ali je riječ o modernoj bolnici i velikom ulaganju u hrvatsko zdravstvo, istaknuo je Plenković.

Dodao je da se države i društva ocjenjuju prema funkcioniraju temeljnih sustava, a jedan od njih svakako je sustav zdravstvene skrbi.

"Siguran sam da će KBC Rijeka dugi niz godina, kad se projekt do kraja završi dignuti standard življenja u Hrvatskoj, a osobito zdravstvene skrbi", zaključio je Plenković.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac naglasio je višedesetljetnu težnju da se ovaj KBC objedini na jednoj lokaciji, s obzirom na to da danas djeluje na trima, na suprotnim stranama grada i u više od 60 zgrada.

Većina objekata KBC-a sagrađena je još u 19 stoljeću, a posljednji izgrađen cjelovit namjenski bolnički objekt je sadašnji lokalitet Sušak sagrađen prije 100 godina.

Površina zgrade nove bolnice, ranije zvane Bolnica za majku dijete, bit će oko 44.000 četvornih metara, a uz nju će se sagraditi tehnološko-energetski blok, kao baza buduće jedinstvene bolnice.

Štimac je naglasio da se ovaj projekt ne bi realizirao bez sadašnje Vlade i premijer Plenkovića, koji su odobrili ogromna financijska sredstva i omogućili Rijeci da dobije ono što desetljećima sanja. Vlada je odobrila jamstvo za kreditno zaduženje za gradnju.

Bolnica će imati osam etaža. Izvođači su tvrtke Kamgrad i GP Krk, a rok dovršetka je ožujak 2022. godine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je ovo veliki događaj za budućnost ovog dijela Hrvatske i ukupne medicine u zemlji, istaknuvši da se predsjednik Vlade Plenković posebno zalagao da se pokrene gradnja.

Hrvatskoj su potrebna četiri velika bolnička centra, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, kao jamstvo da će zemlja imati visoku razinu bolničke medicine, rekao je ministar Kujundžić.

Na svečanosti su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, turizma Gari Cappelli, riječki nadbiskup Ivan Devčić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i drugi brojni članovi sveučilišne zajednice, liječnici i ostali.

U nastavku posjete Rijeci premijer Plenković će obići brodogradilište 3. maj i potom se susresti s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

 

(Hina)