Predstavnik Ministarstva poljoprivrede najavio je u četvrtak kako bi Hrvatska, "moguće i do kraja mjeseca", mogla Europskoj komisiji uputiti zahtjev za produženje sedmogodišnjeg moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima koji istječe 1. srpnja 2020.

"Zahtjev je u fazi prevođenja, za nekoliko tjedana, moguće i do kraja mjeseca, bit će upućen", rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić na saborskom Odboru za poljoprivredu u raspravi o HSS-ovoj Interpelaciji o radu hrvatske Vlade radi nečinjenja u vezi prodaje zemlje strancima koju su podržali i drugi oporbeni zastupnici.

Karalić je optimističan u ishod hrvatskog zahtjeva da se moratorij za prodaju zemlje strancima produži za još tri godine

"Svim državama članicama koje su imale takve zahtjeve, to je odobreno", odgovorio je predsjedniku Odbora Tomislavu Paneniću (NZ) koji se pitao što će biti ako se hrvatski zahtjev odbije te što nakon još tri godine.

Naveo je kako će Hrvatska svoj zahtjev argumentirati podacima o različitim cijenama poljoprivrednog zemljišta, koje su među najnižima u Uniji, podacima o kupovnoj moći, prosječnoj plaći stanovništva itd.

HSS je pokrenuo Interpelaciju kako bi od Vlade čuo što je učinila da se spriječi rasprodaja poljoprivredog zemljišta, kaže Davor Vlaović (HSS) nezadovoljan što ta tema nije u Saboru raspravljena u srpnju, kad je podnijeta, odnosno ovaj tjedan.

Ana Marija Petin (HSS) drži da je HSS-ova inicijativa, ipak, postigla određeni cilj. "Potaknuli smo razmišljanja da treba podnijeti zahtjev za produljenje moratorija", kaže zastupnica i navodi kako su drugi zainteresirani kupiti hrvatsko poljoprivredno zemljište zbog kvalitete.

Felak: Obvezu možemo izbjeći Croxitom

Osim toga, dodaje, stranci već koriste hrvatsku zemlju putem poduzeća koje su osnovali i kroz zakupe dobivene na rok do 30 do 60 godina.

Miro Bulj (Most) rješenje vidi u mađarskom modelu. Mađarski je parlament, podsjeća, donio odluku da nema prodaje zemlje strancima.

HDZ-ov Damir Felak je podsjetio da je Hrvatska kod ulaska u EU potpisala neke obveze kojih se treba držati, da je moratorij 7+3 trebao poslužiti da se hrvatske poljoprivrednike pripremi da budu konkurentni da mogu kupiti domaću zemlju, umjesto da je kupe stranci.

Obvezu da nam, nakon isteka moratorija, zemlju mogu kupovati i stranci možemo izbjeći izlaskom iz Unije, odnosno Croxitom, ironično je uzvratio oporbenim kolegama. Felak tvrdi i da većinu zemlje u Mađarskoj već posjeduju strane tvrtke.

HSS-ova Interpelacija na Odboru nije 'prošla', za nju je glasovalo troje zastupnika, šest ih je bilo protiv.

(Hina)