Danas će u Hrvatskoj biti oblačno, na Jadranu uz kišu, na kopnu snijeg, češći i obilniji u drugom dijelu dana, a mjestimice će se stvoriti i deblji snježni pokrivač, ponajprije u gorju, najavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U Dalmaciji je lokalno moguća obilnija oborina praćena grmljavinom. Snijega nošenog vjetrom bit će i na sjevernom Jadranu, dok je ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije navečer moguća kiša koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom.

Vjetar u unutrašnjosti slab i povremeno umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka bura s olujnim udarima, a na jugu zemlje istočnjak i jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu od -2 do 2, na Jadranu od 4 do 9 °C, no na krajnjem jugu malo toplije.

Zbog olujnog vjetra otvorena je samo za osobna vozila dionica autoceste Rijeka-Zagreb

Zbog olujnog vjetra od 6,30 sati otvorena je samo za osobna vozila dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionicama Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Od 5,30 sati jutros zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Bosiljevo i Kikovica. Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te ostala vozila bez propisane zimske opreme.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom trenutačno nema otvorenih cesta iz unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, na širem riječkom području i središnjoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević zbog snijega nošenog jakim vjetrom vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U prekidu su: katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Vis-Split i brodska linija: Pula-Mali Lošinj-Zadar.

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka- Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, upozoravamo vozače teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.

Trajekt na liniji 635 Split- Stari Grad će dana 30. prosinca 2018. isploviti iz luke Stari Grad u 18,30 umjesto u 17,30 zbog povratka sudionika Novogodišnje regate. (H)