Talijanski Senat trebao bi u utorak odlučiti o datumu glasanja o povjerenju vladi premijera Giuseppea Contea, koje bi moglo dovesti do pada populističke vlade i sazivanja prijevremenih izbora.

Do glasanja će doći nakon što se senatski stranački čelnici nisu dan ranije uspjeli jednoglasno složiti o datumu. Većina je sklona tome da glasanje bude održano 20. kolovoza.

Sjednica Senata planirana je za 18 sati, a članovi Senata morali su zbog nje prekinuti ljetnu stanku u radu parlamenta.

Izjašnjavanje o povjerenju vladi potaknuo je zamjenik premijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini i njegova krajnje desna stranka Liga, koji su ustvrdili kako su razlike unutar vladajuće koalicije Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) postale prevelike i da je najbolje ići na prijevremene izbore.

Liga i M5S zajedno su na vlasti nešto više od godinu dana. Njihovi odnosi postajali su sve zategnutiji, a prošlog tjedna došli su do točke vrenja kada su glasovali jedni protiv drugih prilikom izjašnjavanja o skupom projektu izgradnje brze željeznice između Italije i Francuske.

Izgubi li premijer Conte prilikom glasovanja o povjerenju tada je na predsjedniku Sergiju Mattarelli da odluči ili o održavanju novih izbora ili o davanju povjerenja novom čelniku koji bi trebao pokušati sastaviti vladu.

Salvinijeva krajnje desna Liga ostvarila je najbolji rezultat u Italiji prilikom glasovanja na europskim izborima, ostvarivši oko 35 posto potpore. To bi mu lako moglo omogućiti da se nađe u poziciji sastavljanja nove vlade tražeći novu koaliciju među ostalim desno orijentiranim strankama.

Salvinijev plan mogao bi doći u pitanje bude li Pokret Pet zvijezda formirao novu koaliciju, a postoje glasine o tome da bi u to mogli ući s nepopularnim socijalnim demokratima.

(Hina)