Slovenska vlada privremeno je odustala od najavljenih zakonskih izmjena po kojima bi se mirovinskim osiguranicima s manje od 40 godina radnog staža postupno povećala dobna granica za ostvarivanje mirovine sa sadašnjih 65 na 67 godina do 2034., objavili su mediji.

Prijedlog o podizanju dobne granice za umirovljenje za dvije godine, koji je vlada iznijela sredinom ožujka, sada je u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima "skinut s pregovaračkog stola", pa se postojeći uvjeti za umirovljenje za sada neće mijenjati sve dok se dok se ne donese sveobuhvatna mirovinska reforma, piše mariborski list Večer.

Umjesto toga, vlada će početkom idućeg mjeseca predstaviti socijalnim partnerima manje promjene postojećeg mirovinskog zakona, koje bi, kako se očekuje, stupile na snagu početkom iduće godine nakon što ih na jesen potvrdi parlament.

Prema novom prijedlogu, oni s manje od 40 godina staža u mirovinu bi i dalje mogli ići s navršenih 65 godina, ali bi ih se bonusima stimuliralo da nastave s radom. Za svaku dodatnu godinu rada dobivali bi dodatak od tri posto na mirovinsku osnovicu.

Osim toga, oni koji bi tako dobrovoljno produžavali svoj radni vijek uz plaću bi u prve tri godine dobivali i 40 posto iznosa mirovine, što bi im se nakon toga - ako bi i dalje željeli raditi - smanjilo na 20 posto.

Ekonomist Matej Lahovnik, bivši ministar gospodarstva, rekao je za Večer da predložene izmjene idu u pravom smjeru te da će s obzirom na demografske trendove u Europi i Sloveniji rad do 67 godine života ionako postati nešto uobičajeno.

"Podaci govore da većina osiguranika prilikom umirovljenja nema 40 godina staža, zato je dobro da se ljude putem bonusa stimulira da rade duže, a s obzirom na demografske trendove, prije ili kasnije morat ćemo raditi do 67. godine", kazao je Lahovnik.

(Hina)