Prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje u organizaciji hrvatskog judo saveza, održano je u Zagrebu protekle subote. U konkurenciji među 36 ekipa, Istarski borac nastupio je s dvanaest natjecatelja i u ukupnom poretku kadeta zauzeo treće mjesto.

U težinskoj kategoriji do 55 kilograma nastuipla su četiri kadeta istarskog borca i to Luka Kotiga, Maro Pavlinović, Nikola Milovanović i Matija Buršić. Luka Kotiga nakon pobjede nad Edvardom Radolovićem u prvom kolu, gubi borbu u četvrtfinalu te zbog bolova u ramenu predaje repasažnu borbu i ostaje bez plasmana. Bez plasmana u ovoj kategoriji ostali su i Maro Pavlinović koji nakon prve izgubljene borbe gubi i mogućnost daljnjeg natjecanja kao i Nikola Milovanović koji je sa Matijom Buršićem od ove godine tek prešao iz uzrasta dječaka u mlađe kadete i oboje su unatoč rezultatu pokazali jako dobre borbe. Matija Buršić je zauzeo sedmo mjesto u kategoriji.

U težinskoj kategoriji do 60 kilograma nastupila su tri judaša Istarskog borca. Najuspješniji od njih bio je Dani Klačar koji je na putu do finala dominirao i sve četiri borbe završio ipponima svladavši redom Frana Guliša iz Samobora,  Josipa Rozgu jk Kaštela, Patika Hanića iz osječke Mladosti i Matiju Ivanjka iz judo kluba Pinky. U finalu se našao sa Lukom Valjušićem iz Rijeke gdje je taktički vrhunski odradio borbu i također prije isteka regularnog vremena potpuno zasluženo osvojio naslov kadetskog prvaka Hrvatske. Sljedeće subote Dani će se okušati i na prvenstvu Hrvatske za seniore koje će se održati u Splitu, a ovaj mu je naslov dobra uvertira za sve što mu u ovoj godini tek predstoji. Drugi predstavnik istarskog borca u ovoj kategoriji, Paolo Krajcar, osvojio je peto mjesto. Paolo je aktualni državni prvak u uzrastu dječaka i s ovom godinom je prešao u mlađe kadete. Na ovom prvenstvu Paolo je odlično odradio natjecanje, bio je al pari sa svojim starijim i iskusnijim protivnicima, ali se na strunjači ipak osjetila razlika u godinama te je sa tri pobjede i dva poraza ostao nadomak medalje izgubivši u borbi za broncu. Treći natjecatelj Dino Šarić nakon poraza u prvoj borbi ostaje bez plasmana u ovoj kategoriji.

Jedini natjecatelj istarskog borca u težinskoj kategoriji do 66 kilograma, Mate Ljubić nakon dvije pobjede doživljava dva poraza te i on ostaje bez plasmana.

David Sokolović i Juraj Teković nastupili su u kategoriji do 73 kilograma gdje David nakon poraza u prvoj borbi završava natjecanje dok je Juraj Teković, iako favorit za zlato, doživio poraz u polufinalu od Josipa Berca iz Zagreba kojeg je prije tjedan dana pobijedio na turniru u Sloveniji. Prve dvije borbe dobio je brzim ipponima, a u borbi za treće mjesto i brončanu medalju povrijedio je podlaktičnu kost te je sudac bio primoran prekinuti borbu i pobjedu pripisati njegovom protivniku. Na koncu spletom nesretnih okolnosti Juraj zauzima peto mjesto, a mi se nadamo njegovom brzom oporavku i povratku na strunjače.

U kategoriji do 90 kilograma Jakov Benčić osvaja drugo zlato te postaje prvak Hrvatske sa tri pobjede. Iako je prve dvije borbe uvjerljivo dobio samo finale je bilo dosta neizvjesno sve do zadnje minute kad sa dvije nožne tehnike izvede bacanja te ipponom odnese pobjedu nad natjecateljem iz juda kluba Ura nage Kristijanom Konjevodom.

Jedina predstavnica kadetkinja istarskog borca Lara Butković nastupila je u kategoriji do 70 kilograma te je sa jednom pobjedom i dva poraza zauzela sedmu poziciju.