U prvom kolu skupine I druge faze natjecanja na Europskom prvenstvu rukometaši Hrvatske su u četvrtak u Beču protiv Austrije slavili sa 27-23 (13-8).

Od samog starta hrvatski rukometaši igrali su u visokom tempu, ali prvih deset minuta utakmica je bila u egalu. No, nakon toga hrvatska obrana 5-1, koja odlično funkcionira na ovom prvenstvu, počela je davati rezultate. Austrijanci su bili prisiljeni pucati iz teških pozicija, a tome su dodali i devet izgubljenih lopti u prvom poluvremenu.

"Kauboji" su, pak, u razdoblju od 10. do 18. minute napravili seriju 5-0 i došli su do vodstva 8-4, a na odmor se otišlo sa prednošću od pet golova (13-8). Vodstvo hrvatske reprezentacije moglo je biti i uvjerljivije da nije bilo raspoloženog vratara Thomasa Eichbergera, koji je "skinuo" nekoliko zicera.

U nastavku Hrvati su uspješno kontrolirali utakmicu, pa domaćini niti jednom nisu uspjeli doći na manje od četiri pogotka zaostatka. Kada bi domaćini i zaprijetili približavanjem, u tome ih je s nekoliko odličnih obrana spriječio Marin šego.

Kod Hrvatske najefikasniji je bio Zlatko Horvat sa šest golova (četiri iz sedmeraca). Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić postili su po pet pogodaka, a David Mandić i Luka Stepančić po četiri. U redovima Austrije istaknuli su se Robert Weber sa šest i Gerald Zeiner sa četiri gola.

Treba reći i da su "kauboji" ponovno imali odličnu podršku hrvatskih navijača, koji su svojim navijanjem i brojnošću nadjačali domaćine.

U prvoj utakmici naše skupine reprezentacija Španjolske svladala je Češku sa 31-25, dok će u 20.30 sati igrati Bjelorusija i Njemačka. Ovom pobjedom Hrvatska je napravila veliki korak ka polufinalu, sada ima četiri boda, kao i Španjolska. Slijedi Austrija s dva, dok su Češka, Bjelorusija i Njemačka na nuli. Plasman u polufinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije.

 

HRVATSKA - AUSTRIJA 27-23

HRVATSKA: Šego, Ašanin; Marić, Duvnjak 5, Hrstić, Stepančić 4, Horvat 6 (4), Šarac, Karačić 2, Musa, Mamić, Cindrić 5, Matanović, Mandić 4, Ravnić, Šipić 1.

 

AUSTRIJA: Bauer, Eichberger; Bilyk 3, Božović 2, Frimmel, Dicker 1, Herburger, Hutecek, Jochmann 1, Posch 2, Santos 1, Wagner 1, Weber 6 (2), Woss 1, Zeiner 4, Živković 1.

SUCI: Pichon i Reveret (Fra)

DVORANA: Wiener Stadthalle

GLEDATELJA: 9.000

(Hina)