U Domu mladih u Kanfanaru danas će se održat javna prezentacija Idejnog rješenja projekta uređenja željezničke pruge Kanfanar – Rovinj, odnosno projekta obnove i prenamjene ove pruge u biciklističko-pješačku trasu, s početkom u 18 sati.

Prezentaciju će održati predstavnici Studia KAPPO koji je bio zadužen za izradu idejnog rješenja, koje obuhvaća detaljan pregled postojećeg stanja pruge i planiranih radnji kojima bi se postigao cilj projekta, odnosno prenamjena ove nakadašnje pruge u atraktivnu biciklističko-pješačku trasu. Izrada idejnog rješenja prvi je korak ka realizaciji ovog značajnog projekta za Grad Rovinj i Općinu Kanfanar, ali i Istru uopće, s obzirom da će ova pruga postati nova poveznica unutrašnjosti i obale Istre, ali i mogućnost snažnijeg i kvalitetnijeg razvoja aktivnog turizma na ovom području te doprinos povećanju sigurnosti biciklista koje će se poticati da koriste trasu nekadašnjeg pruge, umjesto vožnje glavnim cestovnim prometnicama. Sama staza omogućit će i razne nove mogućnosti za lokalno stanovništvo, prvenstveno kroz svoju sportsko-rekreativnu namjenu, ali i činjenicu da će ista generirati veći broj posjetitelja na području općine, što će doprinijeti poboljšanju promocije i prodaje sadržaja u blizini pruge.

Samo idejno rješenje izrađivalo se je od polovice prošle godine, nakon što je u Kanfanaru u travnju 2019. godine potpisan Sporazum o sufinanciranju troškova izrade idejnog rješenja uređanje željezničke pruge Kanfanar – Rovinj. Po završetku izrade idejnog rješenja krenulo se i s radovima čišćenja pruge koji su u tijeku.

Namjera je cijelu trase nekadašnje pruge počistiti, urediti i označiti, kao i tematski urediti popratne objekte uz prugu koji su nekada s njom bili povezani, a projekt je uvršten i u Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije za razdoblje od 2019. do 2025. godine, koji se odnosi na planiranje, razvoj i promociju cikloturizma Istre u navedenom razdoblju.

(iPress)