U ime istarskog SDP-a biračima u Istri koja je više od 80 posto glasova na predsjedničkim izborima dala Zoranu Milanoviću koji je osvojio veliku većinu u svim gradovima općinama, danas su na konferenciji za novinare u Puli zahvalli predsjednik stranke na Poluotoku i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, Sanja Radolović, Danijel Ferić i načelnik Vižinade Marko Ferenac.

- Građani Istre izabrali su slobodu i raznolikost a mislim da je konačno došlo vrijeme da se i u Hrvatskoj politčari i oni na javnim funkcijama mjere po djelima i odgovornosti, da je prošlo vrijeme onih koji jedno pričaju a drugo rade, istaknuo je Bassanese zahvalivši i strankama koje su podržale kandidata SDP-a.

- Građani Istre su u novoizabranom predsjedniku države prepoznali upravo one vrijednosti za koje se i sami zalažu i koje su standardi civiliziranih, uređenih, modernih europskih država, počevši od osobne slobode svakog pojedinca. Svatko od nas je jedinstven te ima pravo na život i raznolikost, a navedena mu raznolikost ni na koji način ne smije otežavati život, već mora biti poticaj i bogatstvo društva u kojem živimo i stvaramo.

Biti jednaki u raznolikosti, imati jednake šanse i mogućnosti u uređenom i pravednom društvu s postojećim sustavom vrijednosti - to je najveća poruka i poanta pobjede Zorana Milanovića.

Ta poruka vrijedi i za politiku, jer i u politici raznolikost mora biti bogatstvo, a ne problem. Ljude se ne bi trebalo dijeliti po tome kojoj stranci pripadaju, već bi se trebao uzeti u obzir njihov rad te vrijednosti koje svojim djelovanjem promiču. Hrvatska je parlamentarna demokracija, a osobnog sam stava da je i kod nas došlo vrijeme za moderne europske standarde kada ćemo političare cijeniti isključivo po njihovim djelima i rezultatima. Došlo je vrijeme da političari koji su neiskreni, koji jedno razmišljaju, drugo govore, a treće rade ili uopće ne rade, postanu dio povijesti. Ovo je poruka pobjede Zorana Milanovića. To su standardi moderne progresivne Europe za koje se SDP Istre zalaže – zaključio je Bassanese.

Danijel Ferić pridružio se zahvalama stanovnicima Istre i čestitao njima ali i volonterima na odlično odrađenom poslu tokom prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora.

- Istra je pokazala koliko je tolerantna regija s obzirom da na biračkim mjestima diljem županije nije bilo niti jednog jedinog incidenta, za razliku od nekih drugih središta – rekao je Ferić.

Ferić je izrazio nadu da će u svom djelovanju, Zoran Milanović biti svjestan svih ograničenja koja za sobom povlači funkcija predsjednika države i da će građanima čija su očekivanja velika, vratiti vjeru i nadu u uređenu državu,da ostane korektiv postojećoj vlasti i da ukazuje da je Republika Hrvatska moderna i suvremena država utemeljena na antifašističkim vrijednostima, na zaštiti prava nacionalnih manjina, različitosti svih onih koji drugačije razmišljaju te slabijih i onih koji su potlačeni – završio je svoje obraćanje Ferić.

Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović istaknula je kako nitko nikad u Puli nije dobio takvu potporu kao Milanović na ovom izborima a još bolji rezultat, rekao je načelnik Vižinade, dobio je u njegovoj općini - čak 85 posto. 

- Nadam se da će građani pokazati želju za promjenom i na predstojećim parlamentarnim izborima, rekao je Ferenac.

Na pitanje novinara otvara li podrška IDS-a Zoranu Milanoviću i suradnju na predstojećim parlamentarnim izborima Bassanese je rekao kako o koalicijama na državnoj razini odlučuje središnjica stranke te da o tome oni ne mogu govoriti. 

Što se tiče lokalnih izbora na županijskoj razini predsjednik SDP-a Istarske županije Bassanese rekao je kako izlaze samostalno, odnosno eventualno s dosadašnjim partnerima. Svakoj lokalnoj i gradskoj organizaciji prepušteno je da odlučuje o svojim potencijalnim predizbornim koalicijama i postizbornim suradnjama, kao i do sada. Trenutno od 31 općine i 10 gradova u Istri SDP i IDS su u koalicijama samo u Savičenti i Oprtlju, za razliku od laži koji se plasiraju - s HDZ-om nismo u koaliciji nigdje.  

- SDP želi biti najjača stranka u Istri. Tamo gdje su na vlasti u Istri SDP-ovi načelnici i gradonačelnik živi se bolje nego kad je na vlasti bio IDS. I to su mjerljivi podaci, to su naprosto dva svijeta. To je istina, a istina je samo jedna.

Oni koji vas žele difamirati pričaju svašta ali danas u Istri imamo društvene mreže i druge medije pa se istina naprosto čuje i vidi. Mi u istarskom SDP-u ne želimo biti drugi, ne želimo biti prirepak IDS-u. Takvo ponašanje je naša stranka već debelo platila u prošlosti, rekao je Vili Bassanese naglasivši ponovo da se SDP zalaže za bogatstvo u različitosti te da im je cilj biti prva stranka u Istri jer ima kvalitetne i sposobne ljude i načelnike.

Naglasio je kako se ne planira kandidirati za župana jer želi dovršiti brojne projekte koje je sa svojom ekipom započeo u Umagu. SDP će podržati najkvalitetnijeg čovjeka na mjestu župana, nije nužno da bude iz SDP-a, može biti i nestranački, rekao je Bassanese podsjetivši kako Istra sada ima rezervnog župana nakon što je Flego, koji je izabran, prevario brače i otišao u Bruxelless.   

Na pitanje o planovima za lokalne izbore u Puli predsjednica Sanja Radolović naglasila je svoje osobno mišljenje kako SDP treba na izbore izići sa dosadašnjim partnerima a ne nikako u koaliciji s IDS-om ali da će odluku donijeti tijela stranke u Puli.

(iPress)