U Žminju su danas najavljene “Štrigariji po žminjskeh križinah”; manifestacija koja bilježi svoje drugo izdanje. Promovira bajoslovnu baštinu Žminjštine, a organizaciju potpisuju udruga Geminianum kao inicijator, te Općina Žminj i Turistička zajednica Općine Žminj. O programu i značaju danas su govorili: Nensi Pereša Licul, voditeljica TZO Žminj, Milica Kranjčić; autorica knjige “Libar od polnoći”, Željko Plavčić; načelnik Općine Žminj, te Sanjin Stanić i Alen Žufić iz udruge Geminianum.

Na raskrižju cesta, prema usmenoj predaji, susretala su se, pa i živjela bajoslovna bića, stoga su križine i u nazivu manifestacije pokrenute na inicijativu Geminianumovaca. Valorizacija nematerijalne kulturne baštine, usmene predaje, pučkih vjerovanja i bajoslovnih bića osnovni je cilj “Štrigariji”. Poticanje kulturne raznolikosti, promocija dosad neotkrivenih dijelova Žminja, motiv dolaska u podsezoni i novi turistički proizvod, samo su neki od rezultata intrigantna programa, kojeg je najavio Alen Žufić iz Udruge građana Geminianum.

 

PROGRAM “ŠTRIGARIJI”
SUBOTA; 26. LISTOPADA 2019.

18:00 h pripovijedanje uz vatru pored šterne: priče o štrigama, štrigunima, Orku...
18:00 - 23:00 vještica u kuli proriče sudbinu i skida crnu magiju
18:30 - 22: 30 h interpretativne ture strašnim ulicama Žminja
19:00 h 3D mapping žminjske kule
19:00 h koncert etno - skupina Veja
23:00 h party u Kino- sali; DJ Neno

Cijelo vrijeme trajanja programa:
-čarobni napitci
- u kino- sali prikazivanje dokumentarnog filma “Medežije kontra štrigarije”
- “face painting”/ bojanje lica
- ples s vatrom
- craft beer kutak
- slasni slani i slatki magični zalogaji

Štriga je već danas, na konferenciji za novinare prisutnima proricala sudbinu, što je samo dio performansa čija je svrha približiti široj publici nematerijalnu kulturnu baštinu, iznenaditi, educirati i probuditi svijest zajednice o nevidljivu potencijalu koji ih okružuje, istaknuo je Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj.

Primjera radi, voditeljica TZO Općine Žminj, Nensi Pereša Licul, govorila je o legendi o čudovištu vezanoj uz jezero Loch Ness koje su Škoti pretvorili u unosan turistički proizvod. Naime, još 1970. godine ondje je sniman film “Povratak Scherlocka Holmesa”, dok se svake godine održava “Loch Ness Marathon”, tzv. “Monster race”, sportska manifestacija koja okuplja trkače uz obalu zloglasnog jezera. Brojne su priče o ukletim dvorcima Europe, kao npr. onom u Edinburghu.

Škotska je, dakle, bajoslovlje pretočila u biznis od kojeg koristi ima šira zajednica, podsjeća Pereša Licul. Žminj je tek zagrebao površinu, no uporišta za daljnji rast i razvoj manifestacija svakako ima i u pisanim tragovima. Jedan je od njih i knjiga koja je rezultat međunarodnog projekta INTERREG Slovenija - Hrvatska, a nosi naziv “Živa štrigarija Pohorja i Istre”.

Sadrži potencijalne izlete putevima narodne predaje, pa se u njoj, a vezana uz Žminj, nalazi priča o Orku; biću s nadnaravnim moćima koje ljudi sreću noću, a o kojem će u subotu u Žminju pjevati glazbena skupina Veja. U predaji je sačuvano svjedočanstvo o susretu s tim mitološkim bićem u blizini crkve Majke Božje od Svetomora na cesti Žminj- Savičenta.

Upravo je Orko Zad kaštela u Žminju ljetos u sklopu interaktivne ture zadirkivao sudionike, kada su partneri na spomenutu projektu, u suradnji s IRTOM (Istarskom razvojnom turističkom agencijom), organizirali posjet središnjom Istrom, a Žminj je bio jedan od punktova. Namjera je da takva i slične ture zažive u jeku turističke sezone, naglašava Pereša Licul. A o Orku, odnosno “Mraku” danas je govorila autorica knjige “Libar od polnoći”, Žminjka Milica Kranjčić.

Njeno je književno djelo redatelj Aleksandar Bančić pretočio u kazališni komad “Štuorice od polnoći” koje će posjetitelji slušati na vođenim turama ove subote.

Iz udruge Geminianum mole posjetitelje da se za sudjelovanje na turama prijave na info - punktu koji će se nalaziti do šterne u starogradskoj jezgri.

Na taj će način biti omogućena organizirana šetnja strašnim ulicama Žminja po skupinama koje će moći doživjeti atmosferu, sadržaj priča i neočekivana bića. Organizatori najavljuju program koji izaziva neustrašive posjetitelje, a atmosferi će pridonijeti prigušena svjetlost u centru mjesta, kostimirani sudionici, strašna vještica koja skida crnu magiju i proriče sudbinu, vatra, dokumentarni film, glazba uživo, ponuda jela i pića, te 3D mapping žminjske kule čiji je interijer prepun iznenađenja, javljaju iz Žminja. (iPress)