U Žminju je, već osmu godinu za redom, a povodom obilježavanja Dana Općine, u petak, 27. rujna, otvorena izložba kaktusa, sukulenata i njihovih kolekcija. Uz 400 bodljikavih ljubimaca, odnosno 300 vrsta koje je u žminjsku kino - salu donijelo pedesetak izlagača iz cijele Istre, ove godine pažnju plijene i drugi eksponati.

Naime, kreatori izložbe Zdenka Jakus, Gracijela Damijanić, Josip Modrušan i Renco Otočan, pripremili su iznimno zanimljivu izložbu starine. Kino-sala stoga, do 8. listopada, do kad je izložba otvorena, nalikuje na istarsko dvorište u davnim, pomalo zaboravljenim vremenima. Po ulasku u prostor, posjetitelj dobiva dojam kako se našao u istarskom dvorištu. Dočekuje ga voz, pa čak i dva reda brajdi, odnosno loze. Nakon toga ulazi u konobu prepunu bačvi, brenti, uz nekad nezaobilazni lambik za kuhanje rakije. U kužini ga čeka stol postavljen za obiteljski obrok prepun starog posuđa. U peći ne kojoj se jelo kuha u starinskim padelama, taman se ispekao domaći kruh, a na ugnjišću tinja vatra dok se nad njom klati lonac. Stare vetrine pune su čaša i setova za ispijanje kave i čaja kakve još možemo naći u muzejima ili starim kućama prabaka i pradjedova. U kamari (sobi) bračnoga para nalazi se stari krevet iznad kojeg je fotografija supružnika pored koje visi krunica baš kao nekad. U toj je sobi svoje mjesto našla i zikva (kolijevka) u kakvoj su u prošlome stoljeću spavale brojne generacije, kao i ormar prepun ženskih haljina za razne prilike, poput dočeka nove godine.

Kroz temu istarske kuće iz davnih vremena, organizatori izložbe kaktuse su postavili kao dekoracije u prostorijama ili pak putokaze kroz topao istarski dom. Oz sve navedeno, u kino - sali nalazi se i stari muški pribor za brijanje, brojni alati, stara pegla, ribež, košare, preslica, kosir, stara “Singerica”, narodna nošnja, kao i kreativni likovni i literarni radovi učenika OŠ Vladimira Gortana i mališana Dječjeg vrtića Rapčići. Zbog iznimna i očekivana interesa posjetitelja, izložba ostaje otvorena do utorka, 8. listopada. Otvorena je svakim danom, uključujući vikend, od 10 do 19 h.

(iPress)