U proteklom smo periodu obilježili Dane Općine Vižinada, a ove godine početak slavlja započeli smo na mjestu gdje niče nešto iznimno bitno za sve stanovnike naše općine  – na gradilištu dječjeg vrtića. Ovaj projekt vrijedan 11 milijuna kuna nemjerljivo će podići kvalitetu života, i 27. rujna, kada je započelo obilježavanje Dana općine, djeca iz vrtića, predvođena svojim odgajateljicama,  načelnikom Markom Ferencom te ravnateljicom Dječjeg vrtića Radost Poreč, položila su na gradilištu vremensku kapsulu punu crteža, poruka, fotografija na stiku, te nekoliko kuna, igračaka i općinski grb kao trajnu uspomenu, a sve uz blagoslov župnika Leonarda Krakana.

Istoga dana u Domu kulture održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena općinska priznanja najzaslužnijima. Zahvalnice su dobili tvrtka Brati Ritoša, vinar Marijan Arman, vatrogasac Vedran Beato, Lana Ritoša iz Udruge mažoretkinja Višnjan i Leo Vižintin, dok je posebno priznanje Općinskog vijeća primila Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada.

„Sve više se razvijamo. Vidi se to po komunalnoj opremljenosti naših naselja, gospodarskoj jačini naših poduzetnika i obrtnika, prepoznatljivosti naših poljoprivrednika, po gostoljubivosti i susretljivosti naših iznajmljivača i ugostitelja, ali osobito se to vidi po osmijehu naših najmlađih koji u ovoj sredini imaju bezbrižno djetinjstvo. Kada se osvrnemo na sve ono što u Vižinadi imamo, možemo biti sretni i ponosni” – rekao je načelnik Marko Ferenac u govoru tijekom svečane sjednice.

Ovom posebnom danu pridružili su se mnogobrojni gosti, a među njima brojni istarski načelnici i dogradonačelnici. Došli su i predstavnici javnog i gospodarskog života, među kojima su bili i predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić te talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri. Oni su pohvalili napore ove male, ali ambiciozne općine da svojim mještanima osigura kvalitetniji život. Obojica su posebno naglasila važnost gradnje vrtića i jaslica. Kao posebni uzvanici na sjednici su bili i predstavnici bavarskog gradića Bernbeurena, s kojim je Vižinada pobratimljena. Bavarci su došli sa svojim gradonačelnikom Martinom Hinterbrandnerom.

Program su u kulturno-umjetničkom dijelu uveličali mališani iz Dječjeg vrtića Vižinada i učenici osnovne područne škole, Diana Bernobić Sirotić te Limena glazba ZT-a. Nakon službenog dijela, zabava je nastavljena uz glazbu dua Little Whisper.

Sljedeći dan, 28. rujna, protekao je u znaku umjetnosti i mafnifestacije Ex Tempore. Ovogodišnji organizator 12. po redu izložbe EX TEMPORE ARS SACRA, Zajednica Talijana Vižinade, okupila je na vižinadskoj šterni znatan broj likovnih umjetnika. Oni su izlagali svoje radove sa skralnim i slobodnim temama, stvorene između 23. i 27. rujna ove godine. Žiri u sastavu Lorella Limoncin Toth iz Buja, Ester Diklić iz Poreča i Marino Baldini iz Vižinade, redom vrsni poznavatelji povijesti umjetnosti i likovnog stvaralaštva, ocijenio je da je najbolji rad naslikao Mario Santrač, likovni umjetnik iz Poreča koji se predstavio djelom „Kompozicija 1“. Druga nagrada pripala je uratku "Križ", slikara i galerista Mladena Milotića iz Pule, dok je treću nagradu osvojila Adrijana Šuran iz Poreča za uradak "Simfonija".

S umjetnosti smo narednog dana otplovili u vode sporta i rekreacije, pa je skoro tisuću rekreativaca uživalo u dobro poznatom biciklističkom maratonu Parenzana. Od Batisteline šterne u srcu Vižinade, pa prema Tičanu, Karojbi, Motovunu i Istarskim toplicama, te preko Livada i Ponte Portona natrag na mjesto starta – tako je u nedjelju izgledala 46,7 kilometara duga trasa maratona koja je okupila tisuću sudionika, zaljubljenika u biciklizam i hodanje. Bio je to 24. po redu biciklistički maraton kojeg dobro poznaju svi ljubitelji rekreativnih aktivnosti u slikovitoj istarskoj prirodi, pa se nakon cijele trase na početnu točku u Vižinadu vratilo čak 475 biciklista iz raznih krajeva Istre i Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Pješaci, njih 441, hodali su deset kilometara, a na tom su se putu odlično zabavili i okrijepili kod lokalnih vinara i maslinara.

Posljednjeg dana, 30. rujna, proslavili smo i dan Sv. Jeronima, a tada je u župnoj crkvi Sv. Jeronima održana i svečana misa.

Hvala svima koji su pridonijeli da ovogodišnja proslava Dana Općine bude tako uspješna, poručili su iz Vižinade.

(iPress)