Danas je SDP Istarske županije održao press konferenciju povodom nasilnog djelovanja IDS-a koji pod svaku cijenu ide suprotno prijedlogu struke i želi u Istri stvoriti vodovodnu mega tvrtku isključivo radi prizemnih političkih razloga. Press konferenciju su održali Vili Bassanese i Danijel Ferić.

Gradonačelnik Umaga i predsjednik SDP-a Istre, Vili Bassanese pojasnio je kako je u tijeku projekt prekrajanja vodnouslužnih područja u Republici Hrvatskoj, a prvi nacrt prijedloga stručnih službi Hrvatskih voda na području Istarske županije predviđa 2 vodnouslužna područja.

Bassanese je napomenuo kako trenutno, na području Istarske županije postoje dvije tvrtke kao isporučitelji vode, vodovodi u Buzetu i Puli, jedna tvrtka koja je isporučitelj vode i odvodnje, a to je Labin, te ukupno 6 tvrtki  koje su zadužene samo za odvodnju u Umagu, Buzetu, Pazinu, Poreču, Rovinju i Puli. Nadalje u planu prekrajanja su i tvrtka VSI  Butoniga te IVS.

''Dakle, nacrt prijedloga prekrajanja granica vodnouslužnih područja je prijedlog stručnih službi Hrvatskih voda, a time i Vlade, te predviđa 2 vodnouslužna područja u našoj županiji: Vodovod i odvodnje Pule i Labina, kao jedno samostalno područje, te drugo vodnouslužno područje koje pokriva sadašnji Istarski vodovod Buzet (Umag, Novigrad, Buje, Poreč, Pazin, Buzet). To konkretno znači da se spajaju Pula i Labin, dok Istarski vodovod Buzet ostaje u svojim granicama. To su jedine istinite činjenice.'' – istaknuo je Bassanese.

Valja napomenuti kako je temeljni uvjet za uspostavu samostalnog vodouslužnog područja 2 milijuna kubika isporučene vode. Sukladno tome, na području Istarske županije postoji mogućnost uspostave čak 6 vodnouslužnih područja i to Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Labin i Buzet-Pazin – objašnjava Bassanese.

''Prijedlog 9 IDS-ovih gradonačelnika je da cijela Istarska županija bude jedno vodnouslužno područje, odnosno da se osnuje samo jedna tvrtka. To je njihov legitiman politički stav i ja to zaista razumijem. No u Istri postoji još 1 gradonačelnik i 31 načelnik te preko 200 tisuća ljudi koji su korisnici sadašnjih i budućih usluga vode i odvodnje, stoga je moja obveza građane upoznati s činjenicama, kao i s mogućim posljedicama koje ih očekuju.'' – rekao je Bassanese te nastavio: ''Prijedlog IDS-ovih gradonačelnika je u suprotnosti sa strukom i istinom te je riječ isključivo o političkoj odluci kojom se želi centralizacija i koncentracija političkog odlučivanja.''

Bassanese u nastavku postavlja pitanje na koje se nameće i sam odgovor: ''Zbog čega bi bilo tko, a to je samo jedna osoba u Puli koja ima politički utjecaj u skupštini te jedne tvrtke, trebao odlučivati o cijeni vode i razvoju vodovoda i kanalizacije u Poreču, Raši, Buzetu ili Pazinu? To je školski primjer centralizacije. Po istoj logici trebalo bi ukinuti sve gradove i općine jer im se oduzima ustavna mogućnost da samostalno odlučuju o svom razvoju te se time poništava volja građana i rezultati na izborima.''

Svaki Zaključak koji određuje budućnost tvrtke trebao je biti donesen na skupštinama tih vodovoda i odvodnji te obrazložen sa stručnim podacima i propisanim uvjetima. To se, naravno, nije dogodilo, jer kako bi primjerice gradonačelnik Buzeta, koji je predsjednik skupštine Istarskog vodovoda Buzet, glasao za Odluku da se taj vodovod ugasi i sve pripoji npr. vodovodu u Puli?! – pita se Bassanese.

Pula duguje za Butonigu oko 70 milijuna kuna

Bassanese ističe kako su gradonačelnici IDS-ovih gradova išli linijom manjeg otpora i donijeli jedan isključivo politički zaključak s prijedlogom, bez ikakvog obrazloženja, o 1 vodnouslužnom području koji je u suprotnosti s prijedlogom struke Hrvatskih voda, upravo kako bi se izbjegla gore navedena situacija.

''Ono što nikako ne mogu razumjeti, a što građani Istre trebaju znati, jest činjenica da su se upravo ti gradonačelnici, uključujući i mene, protivili spajanju i zaklinjali da „nikada nećemo ići pod Pulu“, a upravo zbog 70 milijuna kuna gubitka i problema Butonige te lošeg upravljanja.'' – upozorava Bassanese.

Čini se da su sve to vrlo brzo zaboravili i do te mjere banalizirali da sve ovo postaje smiješno. Stoga mene, a vjerujemo i istarsku javnost, zanima ZAŠTO takva odluka  kada struka, brojke i podaci govore suprotno? – postavlja pitanje Bassanese.

Bassanese proziva IDS za nedosljednost: ''Javno se zalagati za decentralizaciju, a raditi upravo suprotno, uvodeći nepotrebnu centralizaciju koja će kočiti policentrični razvoj Istre, u najmanju ruku nije korektno. Donijeti prijedlog koji preko noći gasi samostalnost tvrtke poput Istarskog vodovoda Buzet, koja ima gotovo 90 godišnju tradiciju i koja je izgradila sjevernu, zapadnu i središnju Istru, bez ikakve logične i stručne potrebe, je zaista suludo. Štoviše ako znamo da je izvorni prijedlog Hrvatskih voda, a time i Vlade, da područje koje pokriva Istarski vodovod bude i ostane samostalno.''

Bassanese je istaknuo svoje ogorčenje jer su građani sjeverozapadne i središnje Istre godinama svoje novce ulagali u Istarski vodovod, a sad bi se taj isti Istarski vodovod trebao preko noći  utopiti  u prosjek ostalih vodovoda i odvodnji koji su gomilali gubitke.

''Upravo zbog svega toga, kao gradonačelnik Umaga, suvlasnika Istarskog vodovoda, te kao član Skupštine Istarskog vodovoda i predsjednik Skupštine trgovačkog društva „6 Maj-odvodnja“ poslao sam samostalno Zaključak premijeru Plenkoviću, a u kojem podržavam prijedlog struke (Hrvatskih voda) da se na području Istarske županije formiraju dva vodnouslužna područja. Time želim sadašnju samostalnost i granice Istarskog vodovoda.'' – poručio je Bassanese.

Istaknuo je i naglasio kako njegovim prijedlogom ''IDS-ovi gradovi i općine neće izgubiti ništa već dobiti, jer ionako imaju većinu u oba vodnouslužna područja. No, želim svim svojim snagama spriječiti da građani sjeverozapadne i središnje Istre plaćaju tuđe dugove za Butonigu.

IVS je tvrtka u koju mi građani sa zapadne obale Istre solidarno uplaćujemo za razvoj vodnog sustava središnje Istre i taj novac treba biti utrošen isključivo za razvoj, a ne za pokrivanje dugova i neodgovornog upravljanja bilo koga.'' Na računu IVS-a je više od 100 milijuna kuna. 

Podsjetio bih da voditi brigu i skrb za cijelu Istru znači ujedno i staviti u drugi plan vlastite političke i osobne ambicije te, kad je to potrebno, glasati protiv političke odluke. Moj je odabir u ovom slučaju zalagati se za dva vodnouslužna područja i štititi Istarski vodovod Buzet. – kaže Bassanese.

Cijena vode bi se 'ujednačila', odnosno povećala

Nastavio je Bassanese ističući zabrinjavajući razvoj događaja po stanovnike Istre: ''Razlog zašto Istarski vodovod ima manje cijene i bolju uslugu od ostalih vodovoda možemo pronaći u činjenici da je Istarski vodovod radio kvalitetno. Budite sigurni, cijena vode u Puli ili Labinu, koja je veća u odnosu na druge,  neće se smanjiti u slučaju uspostavljanja jedinstvenog uslužnog područja. Što će se dogoditi? Cijena vode u Istri bi se izjednačila na način da se cijena podigne svima nama kojima je sada niža. Odlično, već viđeno!'' – pomalo sarkastično kaže Bassanese.

Na javne istupe iz IDS-a  gdje su istaknuli kako je jedna od bitnih stavki ujednačavanje cijena Vili Bassanese iznio je svoj prijedlog:

''Ja bih, kao primjer dobre prakse, predložio da Krulčić i Demetlika izjednače cijene otpada i vode u Labinu i Pazinu, jer iskreno ne vidim razloga da građani Pazina plaćaju veću cijenu gospodarenja otpadom nego u Labinu, a građani Labina veću cijenu vode od onih u Pazinu. Za to im ne treba nikakva centralizacija, već samo više razumijevanja posla kojim se bave, rada i odgovornosti.''

Bassanese se prisjetio i donedavnog Istarskog župana Valtera Flege. ''Na samom kraju, pozivam i molim uvaženog EU zastupnika g. Valtera Flegu, koji je u niz navrata i godinama osobno i javno ponavljao na sastancima Skupštine Istarskog vodovoda da će svim svojim znanjem i političkim utjecajem braniti opstanak samostalnog Istarskog vodovoda Buzet, da sada održi svoju časnu riječ.''

Za kraj svog obraćanja Bassanese je istaknuo kako osobno nema ništa protiv političkih odluka bilo koje stranke i zabrinjavajuće napominje.

''Zar nismo u niz primjera i situacija naučili da IDS nema kompetentan kadar koji je sposoban nositi se s velikim sustavima? To najbolje pokazuje primjer gospodarenja otpadom. Zar građanima Istre treba još jedan Kaštijun?!'' – oštro je zaključio Bassanese i prepustio riječ Danijelu Feriću, predsjedniku Savjeta za financije i državni proračun SDP Hrvatske.

Ferić je u uvodu istaknuo kako je ovo još jedna klasična priča ''decentralizacije'' na IDS-ov način.

Ferić je rekao kako su aktualni projekt stvaranja novih vodnouslužnih područja i inicijativa IDS-ovih gradonačelnika izneseni bez ikakve suvisle argumentacije i bez uključivanja struke, te kako je SDP Istre u interesu građana Istre dužan reagirati i iznijeti SDP-ov prijedlog o dva uslužna područja o čemu je govorio Vili Bassanese.

Ferić:Zašto IDS zagovara odjednom centralizaciju?

Prozivajući druge za centralizaciju, gradeći imidž stranke koja se zalaže za decentralizaciju i policentrični razvoj, IDS se tada poziva na veću efikasnost, a sada, kad i sami zagovaraju centralizaciju to pravdaju racionalizacijom! Licemjerno, zar ne? – kaže Ferić.

Kad Tulio Demetlika ističe da jedinstveni vodoopskrbni sustav nije pitanje politike već pitanje interesa naših građana, postavljamo mu pitanje zašto su tu deklaraciju potpisali upravo sami političari (i to iz jedne stranke), a ne vodogospodarna struka?

Kad Tulio Demetlika i Renato Krulčić zagovaraju istu cijenu vode, zašto ne kažu građanima Istre koja će to cijena vode biti? Istarski vodovod Buzet je daleko napredniji od ostala dva vodovoda, znači li to da će preko 120.000 građana, građana Rovinja, Pazina, Poreča, Umaga, Novigrada, Buja i Buzeta plaćati višu cijenu vode zbog nečijeg lošeg rada i stvorenih 70 milijuna kuna dugova prema Butonigi? – pita Ferić i nastavlja: ''Hoće li to gradonačelnici Paliaga, Peršurić, Krulčić, Milos, Žulić i Vižintin reći otvoreno u lice svojim sugrađanima?''

Hoće li se sutra zalagati za jedinstveni prirez, visinu komunalne naknade, komunalnog doprinosa? Osobno ne bih imao ništa protiv s obzirom da su najviši upravo u Puli, ali to nije ispravan put – napominje Ferić i nastavlja.

Hoće li provesti savjetodavni referendum i pitati za mišljenje građane kad već ne slušaju struku?

Zašto uvaženi saborski zastupnik Tulio Demetlika javno ne objavi „brojne izrađene studije“ na koje se poziva, a u skladu s transparentnošću koje IDS propagira ili bolje rečeno profanira? Piše li u tim studijama hoće li poskupiti ili pojeftiniti cijena vode građanima Istre? Neka potpisnici Deklaracije budu odvažni i transparentni kao što jesu i neka jasno i glasno kažu na čiju će se štetu umanjiti razlike u cijenama kako sugerira pazinski gradonačelnik? – oštro poziva Ferić

Što je s radnicima navedenih vodovoda, kad se već građane i struku nije pitalo za mišljenje, je li se radnike pitalo za mišljenje, je li netko pitao socijalne partnere? – ističe zabrinutost Ferić

Ovim putem ih javno pozivam da se izjasne da li je stav IDS-a donesen na inicijativu pulskog gradonačelnika i njihovog stranačkog šefa. – zanima Ferića.

''Građanima Pule dobro je poznat model kako se svi problemi rješavaju poskupljenjem usluga, od prireza, vodovoda, kanalizacije, smeća, parkinga itd. Podsjećam ih i na jedan drugi promašeni projekt, projekt ŽCGO Kaštijun, kad je taj isti gradonačelnik Pule građanima obećavao kvalitetniju uslugu i niže cijene, a dobili su 300% skuplju uslugu i izgled ulica nalik na Napulj.'' – oštro je nastupio Ferić.

''Apeliram na njih da ne ponavljaju istu grešku kao s Kaštijunom.'' – poziva Ferić.

- Naposljetku, apeliramo na sve suvlasnike u sva tri vodovoda, da se prihvati mišljenje struke koja predlaže dva uslužna područja, unatoč činjenici što bi u Istri moglo egzistirati čak 6 vodnouslužnih područja, a kolege iz IDS-a pozivamo da ne odstupaju od svojih decentralističkih načela radi politikantskih interesa pojedinaca, naglasio je Ferić. (iPress)