- U Općoj bolnici Pula 18. rujna detektirana je epidemija svraba među zdravstvenim djelatnicima jednog od Odjela Službe za internu medicinu. Izvor epidemije među zdravstvenim djelatnicima najvjerovatnije je oboljeli pacijent kod kojeg se postavila sumnja na svrab, potvrdili su u pulskoj bolnici.

Radi se o bolesti koja se vrlo lako prenosi u bliskom kontaktu s oboljelom osobom tijekom uobičajenih radnih procesa pružanja zdravstevne skrbi. U suradnji sa Službom za epidemiologiju ZZJZIZ i Sanitarnom inspekcijom ispostava Pula obavljen je epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere koje se primjenju od jučerašnjeg dana, kada je i sama epidemija započela, izvjestili su 19. rujna iz pulske bolnice.

Obzirom na novonastalu situaciju planirani hladni prijemi i posjete na Odjel biti će reducirani do završetka epidemije, navode iz OB Pula.

Ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić potvrdila je u izjavi za Hinu kako je svrab uočen samo u petero od 150 zaposlenika u Službi za internu medicinu te kako nema mjesta panici.

- Nema potrebe ni mjesta panici jer sve je pod nadzorom. Reagirali smo brzo i efikasno te od jučer, to jest od prve pojave do danas nema novooboljelih, izavila je dr. Irena Hrstić.

Inače, svrab je kožna zarazna bolest koja se pojavljuje u svim dijelova svijeta. Njezin je uzrok grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama.

Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Svrab se najčešće prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima te samo katkad lijekovima koji se uzimaju na usta. Ako se bolest prepozna i s liječenjem počne kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka.

(iPress)