Pobjednik viteškog turnira u gađanju kopljem metu Saracena, održanog u sklopu 13. Porečkog povijesnog festivala Giostra, je vitez Antonio Osip. Nagradu za najpreciznije gađanje mete i osvojenih sedam bodova, par pištolja kremenjača, vitezu Osipu uručio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Na viteškom turniru održanom po pravilima natjecanja konjanika iz 1745. godine, o regularnosti natjecanja brigu je vodio Mastro di Campo, Jakov Grgić, u onom vremenu Zuane Sincich.

Nastupilo je dvanaest konjanika, Petar Benčić, Željko Radola, Nandija Radola, Gordan Galant, Josip Franković, Danijel Bartoša, Anđelko Laković, Fabijan Babić, Ivan Banić, Zoran Uravić, Antonio Osip i Stefano Osip.

Konjanici su imali podršku brojne publike na Peškeri koja je predstavljala pučanstvo povijesnih porečkih kvartova – Pusterle, Porta Nova, Marafor i Predol. Svaki kvart su na viteškom turniru predstavljala tri viteza konjanika a zahvaljujući preciznosti Antonio Osipa kontrada Prerdol za koju su se natjecali i vitezovi Zoran Uravić i Stefano Osip odnijela je pobjedu na ovogodišnjem turniru. Nagradu konjanicima pobjedničke kontrade uručio je direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik.

Tijekom trajanja viteškog turnira nastupile su članice porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Cividale del Friuli.

(iPress)