Sjajne vijesti pristigle su u vrijeme slavlja Dana Općine Bale. Naime, odobrena su sredstva za provedbu 3 projekta.

Prvi projekt pod nazivom 'Rekonstrukcija i opremanje Društvenog doma u naselju Golaš' kandidiran jr početkom godine na natječaju LAG-a Južne Istre  za provedbu operacije 2.1.2. 'Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga  za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme  i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu', za kojeg je odobren iznos potpore u visini od 111.600 kn. - Nakon što je Općina Bale prije dvije godine rekonstruirala i opremila Društveni dom u naselju Krmed, ove godine kreću radovi s rekonstrukcijom i opremanjem Društvenog doma u Golašu.

Drugi projekt 'Uređenje pješačke staze austrougarskih utvrda' kandidiran je na Javni poziv Istarske županije, Upravnog odjela za turizam, za kojeg je odobreno 10.000 kn za nabavu i ugradnju 6 informativnih tabli.

Treći projekt je švicarsko-hrvatski program suradnje i osnaživanje partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Riječ je o projektu naziva ZakOČI, odnosno Take a break. Riječ je o projektu kandidiranom na Javnom pozivu Vladinog ureda za udruge. Naime, projekt je prijavila Udruga Roditelji u akciji - RODA  a partneri su Općina Bale, gradovi Koprivnica i Zaprešić, švicarska zaklada CareCross for Health and Environment, te Javna ustanova Sveučilište sjever iz Koprivnice. Ovaj projekt se bavi problematikom sigurnosti djece u prometu kroz izradu modela intervencije te implementacije sadržaja primjerenog uzrastu, a koji imaju za cilj osposobljavanje za sigurno sudjelovanje u prometu te promicanje i podizanje prometne kulture. Kroz ovaj projekt bit će direktno uključeni razni stručnjaci, predstavnici policije, te predstavnici javnog zdravstva. Tako, Udruga Roda ima predstavnicu Danielu Drandić u koordinacijskom odboru akcije 'Općina Bale - prijatelj djece' na kojoj se, između ostalog, krenulo saprvim ozbiljnim prijedlozima u vezi poboljšanja kvalitete života djece u Balama, i s naglaskom na povećanju sigurnosti djece u prometu. Strateški plan Općine Bale je da do 2021.godine riješi neadekvatnu signalizaciju i prometnu ugroženost stanovništva kao i uređenja već postojeće adekvatne prometne signalizacije.

Za provedbu navedenog projekta odobren je iznos u visini od 1.500.000 kuna, izvijestili su iz Bala.

(iPress)