Nakon razgleda Žminja u veljači, ožujak je rezerviran za besplatan razgled Vodnjana, njegovih sakralnih, prirodnih, povijesnih i gastronomskih posebnosti. Riječ je naime o projektu turističkih zajednica Ližnjana, Vodnjana i Žminja koje su u predsezoni iznajmljivačima svojih područja odlučile pokazati upravo ono što pokazuju i turistima koji su u jeku sezone smješteni u njihovim objektima. Razgled Vodnjana zakazan je za ovu nedjelju, 24. ožujka, a iznajmljivači, kao i ostala dobrodošla zainteresirana javnost, na mini - turneju kreću iz gradskog parka, u ulici San Rocco kraj nogometnog igrališta, u 10,30 sati.

Turističke zajednice svojim su iznajmljivačima osigurale besplatan prijevoz, pa tako u 10:00 h iznajmljivači iz Ližnjana i Žminja u nedjelju kreću put Vodnjana. Ondje će, uz ostale sudionike razgleda, koje ovim putem organizatori pozivaju na besplatan razgled, saznati zašto Vodnjance nazivaju Bumbarima, što se krije u najvećoj istarskoj crkvi, kako su se gradili kažuni, gdje se nalazi najuža ulica na poluotoku, zašto je vodnjansko maslinovo ulje među najcjenjenijim uljima svijeta, gdje je zasjedala inkvizicija i još mnogo toga toga kroz zanimljivu i interaktivnu šetnju gradom. Nakon razgleda predviđeno je slobodno vrijeme za ručak, koji je, po promotivnoj cijeni od 30 kn za sudionike razgleda organiziran u Konobi Betiga u Betigi nedaleko Vodnjana (tjestenina s gulašom i kolač), Konobi Bukaleta u Barbarigi (juha i svinjsko pečenje s kupusom i krumpirom), te u Maslini u Vodnjanu gdje za 30 kn biraju između čak četiri menija.

Naime, tustičke zajednice Općine Ližnjan i Žminj, te Grada Vodnjana nastavljaju i ove sezone zajedničku promidžbu razgleda svojih mjesta (pod nazivom Free Guided Tours), te su ovi izleti u predsezoni samo uvertira u ture na stranim jezicima koje su ljeti na rasporedu svakog tjedna u sva tri mjesta. Tom prigodom promoviraju i privatni sektor, odnosno ugostiteljske objekte, iznajmljivače bicikala, tenis klub, OPG-ove, trgovine, mljekaru, špilju, proivođače vina i maslinova ulja svog kraja. Takav se oblik sinergije javnog i privatnog sektora, navode iz TZ- a Ližnjana, Vodnjana i Žminja, pokazao punim pogotkom kad je riječ o promociji destinacije i njezinih specifičnosti. Glas se o nekom kraju na taj način dalje čuje, što je i smisao turističke promidžbe. Pa će tako drugu godinu zaredom sudionicima ljetnih besplatnih razgleda dijeliti kupone za ostvarivanje različitih popusta kod privatnika koji djeluju na njihovu području.

A ovi pak razgledi u veljači, ožujku i travnju imaju za cilj međusobno upoznavanje i povezivanje iznajmljivača, kao kolega i potencijalnih poslovnih partnera, jer, navode iz TZ- ova, granice općina i gradova ne bi smjele biti i granice u poslovanju. Dapače, povezivanje podrazumijeva snagu, a omogućava rast. Osim toga, pretpostavljaju kako mnogi nisu posjetili određene lokalitete čiji razgled ovom prilikom besplatno nude. Pa će sigurno biti izazovno i nteresantno postati turist na jedan dan u vlastitu kraju i njegovoj široj okolici.

Najavljuju ovom prilikom i razgled Ližnjana, točnije objekta Monte Madonna zakazan za nedjelju 7. travnja 2019. Iznajmljivači iz Žminja toga dana kreću u 10:00 h prema Vodnjanu gdje se autobus zaustavlja u 10:30 h na parkiralištu u Istarskoj ulici kako bi im se pridružili vodnjanski iznajmljivači. Po dolasku u 11:00 sati uz stručno vodstvo

kreću u razgledavanje podzemnog fortifikacijskog objekta sagrađenog sredinom prošlog stoljeća u jeku hladnoratovske ere. Turističke Zajednice Žminja, Vodnjana i Ližnjana osigurat će broj slobodnih, besplatnih mjesta u autobusu, odnosno do popunjenja autobusa.

Na navedene obilaske zainteresirana javnost može doći i u vlastitu aranžmanu. Iz turističkih zajednica iznajmljivače mole da što prije svoj dolazak najave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz napomenu kako su po iznajmljivaču moguće najviše dvije prijave, odnosno dva mjesta u autobusu.

(iPress)