S dvanaest podignutih ruku ‘za’ i četiri ruke ‘protiv’, šesnaest prisutnih, od sedamnaest vijećnika Gradskog vijeća Poreča usvojilo je Proračun grada za 2019. godinu u iznosu od  245 milijuna kuna.

Nakon prvog čitanja predloženog Proračuna grada Poreča od strane gradonačelnika Lorisa Peršurića, vijećnici su ‘ponudili’ 10 amandmana za izmjene i dopune Proračuna od kojih je gradonačelnik, uz svoja tri predložena amandmana za povećanje sredstava za sanaciju krova dvorane SRC Veli Jože, komunalne akcije uređenja po naselju iza  oborinsku kanalizaciju na više lokacija,  prihvatio i amandman Eugena Stanisse (IDS) za pošumljavanje na području grada. Djelomično prihvaćeni su i amandmani Slavka Fornažara (HNS) za komunalne aktivnosti u gradu i dva amandmana Eugena Stanisse za izgradnju sportskog igrališta u St.Vergotini i ‘postavljannje’ teretana na otvorenom prostoru Poreča.

Tri amandmana vijećnika Dražena Prgića (HDZ), naknade za prehranu djece u porečkim OŠ, naknade za novorođenu djecu i sufinanciranje kupnje udžbenika učenicima OŠ, gradonačelnik, uz poduža pojašnjenja da je grad već aktivan po sadržajima sva tri predložena amandmana, nije prihvatio.

Sa stavom gradonačelnika o amandmanima koje je predložio, Prgić nije bio zadovoljan pa ja Peršurića nazvao lažovom jer, kako je rekao Prgić, tvrdi da grad nema sredstva za besplatne školske udžbenike, prehranu i prijevoz učenika.  

Usvajajući Proračun Poreča za 2019. godinu vijećnici su ‘prihvatili’ ukupne prihode grada u idućoj godini u iznosu od 239 milijuna kuna te rashode u iznosu od 237 milijuna kuna.

Aktualni sat trajao je samo 36 minuta no bio je prilično ‘eksplozivan’. Vijećnik Goran Gašparac (SDP) bio je vrlo glasan u elaboriranju teme odvoza smeća i povećanju, kako je naglasio neopravdanom, cijena kada je u pitanju odvoz smeća. Gašparac je prigovorio gradonačelniku i nezakonite aktivnosti grada pri prodaju zemljišta o kojoj odlučuje komisija a ne, kako bi moralo biti po zakonu, gradsko Vijeće.

Nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro prigovorio je gradonačelniku po temi prijevoza učenika u OŠ i načinu odabira prijevoznika učenika te njihovoj sigurnosti pri prijevozu. U svojem obrazlaganju teme prijevoza učenika Zennaro je u jednom trenutku uputio gradonačelniku Peršuriću prijekor nazvavši ga ‘najobičnijim lažovom’ kada je u pitanju prijevoz učenika u OŠ.

U relativno visokom radnom tempu ‘odrađen’ je cijeli dnevni red u kojem su vijećnici prihvatili ponuđene odluke među kojima je bila i ona o kriterijima sufinanciranje smještaja korisnika u Dom za starije i nemoćne osobe a po kojoj će Grad sufinancirati smještaj 30 do 55 posto, ovisno o broju godina, 10 do 30 godina, prebivanja na području Poreča.

(iPress)