Nakon što je Ministarstvo graditeljstva objavilo kako je pronađeno jedno krivotvoreno rješenje o legalizaciji bespravnih građevina i to u k.o. Peroj, iz Grada Vodnjana pojasnili su kako ni u jednom slučaju rješenja nisu izdana u nadležnom upravnom odjelu. Također su izvijestili kako su i oni sami otkrili više krivotvorenih rješenje te da je u tijeku opsežna policijska istraga.   

- Povodom vijesti o krivotvorenim rješenjima o legalizaciji u Vodnjanu, a kako se ne bi stvorio krivi dojam o spomenutom slučaju, dužni smo reagirati i napomenuti nekoliko činjenica.

Grad Vodnjan je u više navrata došao u posjed nekoliko Rješenja o izvedenom stanju, za građevine koje se nalaze na području Grada Vodnjana, u k.o. Peroj, a za koje smo utvrdili da postoji osnovana sumnja u nezakonitost.

S obzirom na moguće nezakonitosti, u više navrata smo prijavili slučajeve nadležnim tijelima.  Koliko smo upoznati, u tijeku je policijska istraga pa u ovome trenutku ne možemo davati dodatne informacije.

No napominjemo kako se u predmetnim slučajevima ne radi o Rješenjima koja su izdana od strane nadležnog upravnog odjela Grada Vodnjan, navode u priopćenju iz Grada Vodnjana.

Poznato je kako je na brijunskom priobalju najmanje četiri tisuće nelegelanih objekata a veliki dio njih se i 'na crno' iznajmljuje tijekom sezone. Gradnja nije stala ni posljednjih mjeseci, neprestano niču novi objekti.

Upravo je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović upozoravao kako je posljednji val legalizacije potaknuo i novu bespravnu gradnju uz samo more jer se vlasnici nadaju legalizirati nastambe. Sada je vidljivo i na koji način, krivotvorenjem dokumenata ili 'dokazivanjem' kako je nekada davno tu bilo nešto izgrađeno. 

Slična, teška situacija je i na rubu zaštićenog krajolika Kamenjak u Premanturi gdje svakog dana niču ili se nadograđuju bespravne nastambe uglavnom slovenskih građana. Devastacija šumskog zemljišta već je godinama problem i Marčane.

Ni Vodnjan, Ni Medulin, ni Marčana kao ni drugi gradovi i općine u obalnom istarskom pojasu još uvijek nemaju rješenje za zaustavljanje divlje gradnje koja već prijeti i njihovom drživom razvoju, a posebice turizmu. Riječ je o tisućama objekata u svakom od 'napadnutih' mjesta. 

Podsjetimo, nakon što je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u srijedu podsjetio da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata 30. lipnja, izvijestio je kako je u Vodnjanu nađeno jedno krivitvoreno rješenje o legalizaciji.

Traži se odakle ljudima krivotvoreno rješenje o izvedenom stanju, to jest rješenje o legalizaciji, istaknuo je ministar Štromar.  

- Krivotvorenu dozvolu otkrili su kad su krenuli s rušenjem, rekao je državni tajnik Danijel Meštrić. Investitor je rekao da ima dozvolu, no utvrđeno je da se radi o krivotvorini. Vidi se da je skenirana, a da se radi o krivotvorini vidi se i po klasifikacijskoj oznaci i po urudžbenom broju, to je napisano negdje privatno u wordu i time je stranka dovedena u zabludu, rekao je Meštrić. (iPress)