Prezentacijom projekta, pod ‘kapom’ Europske unije, ‘Friendly Beach’ na međunarodnoj konferenciji održanoj u Novigradu u hotelu Aminess Maestral, u organizaciji agencije Andromake d.o.o. i Turističke zajednice Novigrada, otvorena je stranica međunarodne suradnje na promicanju turističkih usluga dostupnih i osobama pogođenih autizmom.

- Javno privatnim partnerstvom na međunarodnoj razini ovim projektom se želi razraditi model koji će se proširiti na području mediteranskih zemalja, otvorila je konferenciju direktorica TZ Novigrad Vesna Ferenac naglasivši da je Novigrad prvi u Hrvatskoj ušao u taj projekt, i da će nadalje promovirati lakši dolazak u turističke destinacije osoba s autizmom i članova njihovih obitelji, u kojem već surađuju mjesta u Italiji, Španjolskoj i Engleskoj.

Projekt ‘Autism Friendly Beach’ finacira se iz EU fondova ( program COSME), pojasnila nam je detalje projekta Tina Sirotić koordinatorica i partner tvrtke Andromake d.o.o., a nastoji stvoriti jedinstvenu socijalno-teritorijalnu mrežu u Europi koja će omogućiti svim obiteljima bezbrižan godišnji odmor na moru a temelji se na tri cilja - prihvaćanju osoba s autizmom, promoviranje kulture turizma i stvaranje radnih mjesta za osobe s autizmom. Mreža će biti ‘stvorena’ od kupališta, hotela, tematskih parkova, javnih službi za informiranje i ugošćavanje obitelji koje među sobom imaju i osobu s autizmom ili nekim drugim mentalnim poremećajem, naglasila je Sirotić.

Projekt ‘Friendly Beach’ prisutan je u Italiji već od 2004. godine a prije dvije godine proširio se i na turističke destinacije u Španjolskoj, Engleskoj a od ove godine prisutan je i u Hrvatskoj.

Na otvaranju konferencije u Novigradu, kojoj je prisutan bio i direktor TZIŽ Denis Ivošević, istaknuti su partneri projekta Grad Rimini, PA Incentive, Rimini autismo, polifunkcionalni centar Don Calabria, ADLE i APICES iz Španjolske, regija Cornwal iz Engleske i agencija Andromake iz Umaga koja je s TZG Novigrad organizirala, prvu u Hrvatskoj, dvodnevnu međunarodnu konferenciju. (iPress)