Iako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti stupio na snagu prije desetak dana, a u njemu je predviđena rekategorizacija objekata obiteljskih iznajmljivača koji su rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu dobili prije 2007. godine, obiteljski iznajmljivači imaju nekoliko godina da postupe u skladu s novim zakonskim odredbama, objašnjavaju u Ministarstvu turizma. 

Podsjetimo, novi je zakon predvidio da iznajmljivači koji više od deset godina nisu svoju kategoriju usluge usklađivali s novim standardima i važećim Pravilnikom o kategorizaciji to moraju učiniti radi ujednačavanja standarda smještajnih objekata. Riječ je o oko 20 tisuća iznajmljivača u Hrvatskoj koji će morati "osvježiti" svoju kategorizaciju smještaja ili će ostati bez "zvjezdica" koje označavaju njihovu kvalitetu usluge, donosi Slobodna Dalmacija.

No, sve će se to događati u razdoblju od sljedeće četiri godine, a bit će praćeno i jeftinijim kreditnim sredstvima HBOR-a namijenjenim baš iznajmljivačima, kažu u Ministarstvu turizma.

– Nikome se ne nameće kao obveza da provede rekategorizaciju. Oni iznajmljivači koji neće htjeti podnijeti zahtjev za usklađivanje zbog toga što nemaju ili ne žele uložiti dodatna sredstva u uređenje objekta radi podizanja standarda, mogu nastaviti pružati ugostiteljske usluge, ali bez prava na korištenje oznake za kategoriju (zvjezdice) – kažu u Ministarstvu turizma, objašnjavajući kako su za usklađivanje predviđeni optimalni rokovi koji omogućavaju dovoljno vremena za prilagodbu i nalaženje najboljeg rješenja za unaprjeđenje kvalitete smještajnih jedinica u domaćinstvima.

Tako oni iznajmljivači koji su svoje rješenje ishodili do 31. prosinca 2000. godine imaju rok od dvije godine da se usklade s postojećim Pravilnikom kako ne bi izgubili zvjezdice. Oni koji su rješenje ishodili u razdoblju od 1. siječnja 2001. godine do 31. prosinca 2004. godine za to imaju tri godine, dok iznajmljivači s rješenjima koje su ishodili nakon 31. prosinca 2004. godine imaju četiri godine za usklađivanje s postojećim standardima.

Budući da je glavna pritužba iznajmljivača vezana uz nove odredbe i rekategorizaciju bila vezana uz investicije koje će zahtijevati usklađivanje s Pravilnikom o kategorizaciji, iz Ministarstva turizma poručuju kako će za proces usklađivanja iznajmljivačima osigurati povoljne kredite za povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu. Tako će iznajmljivačima biti osiguran Program mikrokreditiranja s povoljnim kreditnim sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a) i subvencijom kamatne stope od strane Ministarstva turizma.

– Kreditna linija bit će dostupna fizičkim osobama iznajmljivačima koje imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje se odnosi na smještaj u sobi, apartmanu, kući za odmor, kampu ili kamp-odmorištu. Najniži iznos kredita bit će 20 tisuća kuna, a najviši 375 tisuća kuna, s kamatnom stopom od 2,70 posto za kredite u kunama i 2,00 posto kamate za kredite u eurima, a sve uz rok otplate od 10 godina s počekom od godinu dana – kažu nam u Ministarstvu.

Isto tako, po novom zakonu, ugostiteljskim uslugama smatra se i smještaj u objektu za robinzonski smještaj do najviše deset smještajnih jedinica, odnosno 30 gostiju istodobno. Nadalje, iako je propisano da iznajmljivači ne mogu pružati ugostiteljske usluge osim doručka, dodano je da ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja može gostima, osim doručka, pružati i uslugu polupansiona i punog pansiona, donosi Slobodna.