U krvavom pohodu splitski ubojica likvidirao je tri muškarca koji su tražili da im vrati bratove dugove, piše u nedjelju Jutarnji list.

Tri osobe ubijene su jučer u 15.35 sati u samom centru Splita, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici. Dvojica muškaraca preminuli su na mjestu napada, dok je treći nešto kasnije preminuo u KBC-u Split. Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak (38). Paić i Boban izgubili su život na mjestu događaja, dok je Torlak kasnije preminuo u bolnici, navodi dnevnik.

Ubojica, odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci, odšetao je nakon pucnjave put Marjana, a pritom su ga mobitelom snimali prolaznici koji su svjedočili pokolju. Uskoro su centar grada preplavili policajci i krenula je potraga za ubojicom.

Kako navode mediji, ubojica je policiju mirno "dočekao" u kafiću na Spinutu, nešto dalje od mjesta zločina. Bio je u društvu svog oca.

Imena ubijenih uskoro su bila poznata, a osobe koje su se spominjale kao ubijeni redom su povezani s narko miljeom. Nakon višesatne potrage zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Serdarević obratio se oko 18 sati javnosti s potvrdom daje policija zbog; povezanosti s pucnjavom u Splitu, koja je rezultirala s tri smrtna slučaja, privela dvije osobe te da nad njima provode istražne radnje. Uhićenja su provedena u kafiću na Skalicama.

Prema prvim informacijama, počinitelj je Filip Zavadlav (25) iz Splita, a motiv ovog krvavog; pohoda je osveta. Mladić koji se sumnjiči da je počinio zločin, prema tim informacijama, bio je posljednjih mjeseci žrtva zlostavljanja dilera zbog navodnog duga koji je prema njima imao njegov brat. Četvrtog na popisu za likvidaciju, Jeru M., također prema neslužbenim informacijama, tražio je kod njegove kuće, ali ga nije bilo doma, donosi Jutarnji list.

U međuvremenu se na profilu Filipa Zavadlava pišu brojne poruke podrške, građani su nezadovoljni radom sustava, a Filipu uglavnom čestitaju što je maknuo ološ s ulice nazivajući ga herojem. Osnovana je i grupa za podršku Filipu.

Policija je na izvanrednoj konferenciji za medije u nedjelju u 11 sati iznijela detalje ovog stravičnog događaja.

- Mogu potvrditi da smo tijekom večeri uhitili osobu koja je osumnjičena za trostruko ubojstvo. Jučerašnja reakcija policije nakon događaja, dokaz je da smo spremni za ovakve situacije. Brzo smo se ekipirali, blokirali teren, baratali s kvalitetnim informacijama te smo ciljano tražili osobu, kaže Dražen Vitez, načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

- Sve osobe uključene u ovaj događaj, možemo reći da su sve osobe evidentirane kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela i da smo protiv njih podigli nekoliko desetaka prekršaja i kaznenih prijava po službenoj dužnosti, dodaje Vitez. Počinitelj nije imao kaznenih djela. 

Nakon što nam je ustupljena snimka da se naoružana osoba kreće Varošem, došli smo do saznanja tko bi mogao biti počinitelj tog kaznenog djela. Za sada ne možemo razgovarati o motivu jer je kriminalističko istraživanje u tijeku. Na kriminalističkom istraživanju imamo tri osobe koje nisu u vezi s izvršenjem ovoga kaznenog djela, ali ih dovodimo u vezu s drugim kaznenim djelom koje je vezano uz ovo djelo. Kada ćemo imati dodatne informacije obavijestit ćemo javnost. Ovaj događaj za sada ne možemo dovesti u vezu s obračunom među kriminalnim skupinama. Kriminalistička policija intenzivno se bavi nadzorom nad osobama i skupinama te ćemo nastaviti raditi te obuhvatiti te osobe s ciljem smanjenja kaznenih djela i elemenata nasilja, kaže Ante Matković, načelnik sektora Kriminalističke policije.

- Mogu reći da je na mjestu događaja pronađeno 36 čahura. Radi se o automatskom oružju, dodaje.

Ubojica ranije nije prijavljivao da ga reketare ili nešto slično. Matković dodaje da među tri osobe koje su na kriminalističkom istraživanju, nije nitko od članova obitelji osumnjičenih za ubojstvo.

- Sve osobe uključujući i počinitelja dolazili su u doticaj s policijom, od osobnih pretraga, pretraga domova. Na koji je način počinitelj došao do oružja, nadamo se da ćemo otkriti kriminalističkim istraživanjem.

(Hina/iPress)